A jó házasság alapköve az egyenlőség, de a brit Bath Egyetem kutatóinak új tanulmánya alapján a férfiak rosszul viselik, ha feleségük sokat keres, és anyagilag tőlük kell függeniük – idézte a The Independent hírét a hirado.hu.

A kutatásból – melyben több mint hatezer amerikai házaspárt vizsgáltak 15 éven keresztül – kiderült, a férjek stressz-szintje csökken, ha a feleségek fizetése eléri a 40 százalékot, azonban ahogy ezt túllépi, jelentősen megemelkedik.

Joanna Syrda közgazdász szerint ez az eredmény tökéletesen tükrözi a bevett elképzelést, miszerint egy férjnek többet kell keresnie feleségénél. A stressz komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például fizikai, mentális betegségek vagy érzelmi, szociális problémák.

Érdekes módon azoknál a férfiaknál, akik annak tudatában házasodtak, hogy feleségük remekül keres, nem jelentkezett a probléma.

A tanulmányból az is kiderült, hogy 1980-ban a házas nők mindössze 13 százaléka keresett többet férjénél, míg 2017-ben ez a szám az egyharmadhoz állt közel. Ha ez a tendencia folytatódik, komoly befolyással lehet a társadalmi normákra és a férfiasság fogalmára.

(fotó: Shutterstock)