2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig a három- vagy többgyermekes családok a legalább hétszemélyes, új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió Ft (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek. A kedvezmény a vételárat csökkenti, tehát a támogatást nem kell a családnak megelőlegezni.

A program meghirdetése után a nagycsaládos vásárlók érdekében a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével létrejött a Családbarát Márkakereskedés program, hogy a támogatást elnyerőknek a lehető legkönnyebb legyen a teljes ügymenet.

Az érdeklődőknek érdemes a Családbarát Márkakereskedés védjegyet keresni, hogy elkerüljék a nem megfelelő tájékoztatást és az esetlegesen jogosulatlanul támasztott feltételeket.

Jelzés érkezett a 1818-as kormányzati ügyfélvonalra egyebek mellett arról, hogy a gépjármű kereskedő az előszerződés megkötéséhez szeretne igazolást kérni az ügyféltől, hogy jogosult lesz a támogatásra. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló jogszabály és a folyósításról szóló rendelet alapján azonban az előzetes jogosultsági elbírálásra nincs lehetőség.

Van példa arra is, hogy a kereskedő foglalót kér, de még nem is biztos, hogy a kérelmező megkapja a támogatást. A foglalónak minősített összeg kifizetéséhez ugyanakkor a támogatás csak akkor használható fel, ha arra – tehát a szerződéskötésre is – a támogatási határozat meghozatalát követően kerül sor.

Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke korábban felhívta a figyelmet, hogy a program iránti várakozáson felüli érdeklődés miatt a kereskedők jellemzően nem raktárról, hanem közvetlenül a gyártásból tudják kiszolgálni a vásárlókat. Ez azt jelenti, hogy a rendeléstől számított 5-8 hónap alatt tudják leszállítani a járműveket.

Azt is tudakolták a járművásárlást tervezők, hogy a nagycsaládos autóvásárlási kedvezménnyel szerzett gépjármű használható-e taxi szolgáltatásra.

Abban az esetben, ha az igénylő saját maga nyújtja a taxi szolgáltatást, nem tiltja a rendelet a kedvezményes autóvásárlást, hiszen a taxizás a nagycsalád egyik lehetséges megélhetési forrását jelentheti, így kizárása nem indokolt. Lízing esetében sem, de ott a lízingbe adó (lízingcég) mint tulajdonos engedélye is szükséges lehet.

Érdeklődtek továbbá, hogy jár-e kedvezményes casco az autóvásárláshoz.

A jogszabály alapján nem, de a biztosítók önkéntes döntése alapján járhat, erről a biztosítók vagy a MABISZ tud tájékoztatást adni. Tudomásunk szerint vannak már ilyen kezdeményezések (pl. Családbarát CASCO). Ez azt jelenti, hogy a hétszemélyes autókra kötött cascónál akár 25 százalékos kedvezményt is ad a biztosító az ügyfélnek, ha a gyerek még nem múlt el 16 éves.

(fotó: Shutterstock)