Novák: a tehetséggondozás nemzeti ügy, még a vírus sem állíthatja meg - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák: a tehetséggondozás nemzeti ügy, még a vírus sem állíthatja meg

MTI, fotó: Bruzák Noémi/MTI
2020. nov. 10. 13:09
Támogatások, kedvezmények

A tehetséggondozás nemzeti ügy, és még a koronavírus-járvány sem állíthatja meg – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum keddi online ülése utáni sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt közölte, jövőre 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a nemzeti tehetségprogram. „Koronavírus-járvány ide vagy oda, a magyar fiatal tehetségek számíthatnak segítségre, anyagi támogatásra” – hangoztatta.

Ismertetése szerint az ülésen elfogadták a 2021-2022-es évre vonatkozó tehetséggondozási cselekvési tervet, amit rövidesen a kormány elé visznek, majd kiírják a pályázatokat. A programok közül kiemelte az idén indított Stipendium Peregrinum ösztöndíjat, melynek segítségével a tehetséges magyar fiatalok a világ legjobb egyetemein tanulhatnak állami ösztöndíjjal, és már a felvételi költségeinek megtérítésére is lehet pályázni.

Novák Katalin arra hívta fel a figyelmet, nincs máshol a világon olyan tehetséggondozó program, melyhez az állampolgárok is hozzájárulhatnak személyi jövedelemadójuk 1 százalékával.