Vannak már visszajelzések a szülőktől, üdvözlik a nyári táborok megnyitásáról szóló döntést?

– Rengetegen kerestek már minket. Olyan mértékű az igény, amilyen talán még soha nem volt. A kormány szerda esti rendelete szerint június 16-ától, tehát a vakáció első napjától működhetnek ottalvós gyermek- és ifjúsági táborok. Amikor a napközis táborok zöld utat kaptak, már akkor is jelentős volt az érdeklődés, megállás nélkül foglalták le ezeket a szülők. Most azok aktívabbak, akiknek 10-12 évesnél idősebb gyermekük van.

Marad elég idő a jelentkezésre?

– Voltak, akik már korábban is jelezték az igényüket, sőt, előleget is fizettek a szervezőknek. Februárban 20 százalékkal több jelentkezést regisztráltunk, mint tavaly ilyenkor. Márciusban, áprilisban viszont a koronavírus megjelenése miatt az érdeklődés szinte nullára csökkent. Jelenleg több mint 750 táborturnus közül választhatnak a szülők, de érdemes tudni, hogy sok szervező a korábbi hirdetés ellenére nem tudja elindítani a nyaraltatást. A mikro- vagy kisvállalkozásban működő táboroztatók többsége kevésbé tőkeerős, ezek közül sokan az eddigi bizonytalan helyzetben nem merték véglegesíteni a szervezést. Emiatt egyértelműen csökkent a kínálat. A kimaradók helyére újak sem tudnak belépni, hiszen arra már kevés az idő, hogy valaki a nulláról szervezzen meg egy júniusi tábort. Csak azok tudnak gyermekeket fogadni, akik már februárban is hirdettek, vagy már készen álltak a tábor meghirdetésére és csak a startpisztoly eldördülésére vártak. Ők viszont azzal, hogy a kormány a május végére ígért döntést előre hozta, másfél hetet nyertek.

Lehetnek olyan szülők, akik hezitálnak, nem mindenki meri még közösségbe engedni a gyermekét. Őket meg tudja nyugtatni?

– Lesznek óvintézkedések. Táborba csak és kizárólag egészséges gyermek mehet. Ezalatt azt értjük, hogy még náthás sem lehet a táborozó, az influenza, a koronavírus, vagy bármilyen fertőző betegség kizáró ok.

Erről orvosi igazolást kell vinni?

– Nem, a központi szabályozás alapján szülői nyilatkozatot kérnek a szervezők. A táboroztatóknak, a felügyelőknek is hasonló nyilatkozatot kell tenniük saját egészségi állapotukról. Kötelező lesz minden turnus kezdetekor fertőtleníteni a tábort, a gyermekek első programja pedig egy higiéniai oktatáson való részvétel lesz. Azt a gyermeket, amelyik megbetegszik, azonnal el kell különíteni, az elkülönített gyermek mellé pedig személyzetet kell rendelni, akinek részére a táborszervező kötelessége védőfelszerelést biztosítani. A 300 főnél nagyobb táboroknak pedig kötelező helyben lévő tábororvost alkalmazni.

Ez miben tér el az eddigi gyakorlattól?

– Ami új és a járványhoz köthető, az az, hogy a tábort minden turnusváltáskor fertőtleníteni kell. Eddig csak a nagytakarítás volt kötelező. Higiéniai oktatáson eddig nem vettek részt a gyerekek, és védőfelszerelés sem volt az elkülönítőben. Ha a szülők egészséges gyermeket küldenek a táborba, és ott is mindenki betartja az összes higiénia szabályt, akkor ezeknek az intézkedéseknek elégnek kell lenniük.

Azok a szülők, akik csak most állnak neki a keresgélésnek, hol és hogyan tehetik ezt?

– Fontos, hogy minél előbb döntsenek, hiszen, mint említettem, a kisebb vállalkozásban működő táborok közül több nem indul el, tehát kevesebb lesz a táborférőhely. A másik tanácsom, hogy mindig ellenőrizzék a táborszervezők jogi hátterét. Bátran ajánlom a mi oldalunkat, a taborfigyelo.hu-t, ahol ezt mi már elvégeztük, nálunk nincsenek feketéző szervezők. Csak a tisztán működő társaságoknál, alapítványoknál garantálható, hogy a szülők és a gyermekek azt a szolgáltatást kapják, amelyért fizettek. Ha az ígéret valamiért meghiúsul, akkor az érte befizetett összeg visszajár. Az élménydús vakáció mellett kiemelkedő jelentősége lesz idén a táborok szociális hatásának. A tanulók a nyári szünet kezdetekor már három hónapja nem látták a barátaikat, nem játszhattak a kortársaikkal. Ezt feledtethetik a táborok, az ott szerzett élmények.