Érdemi fellendülésre számít az ingatlanpiacon ősszel, illetve elsősorban októberben az OTP Ingatlanpont. A Magyar Nemzetnek küldött elemzésében a közvetítőhálózat rámutatott: azoknak, akik kistelepülésen adnák el házukat, esetleg nagyvárosban lakásukat, ez lehet a legalkalmasabb időpont az értékesítésre. A Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény júliusi bevezetésével a szokásos ingatlanpiaci szezonalitástól eltérően a kistelepüléseken élénkült a piac, igaz, ez országos szinten eddig nem ellensúlyozta a nyári lanyhulást.

– A korábbi évek tapasztalatai alapján és a közelmúltban bevezetett, lakásvásárlást támogató kormányzati lépések miatt ősszel kiugró számokat várunk. Az élénkülő keresletre időzített eladással a lakástulajdonosok is jól járhatnak – magyarázta Valkó Dávid, a cég vezető elemzője.

A hónapról hónapra forgalmi becsléseket készítő Duna House (DH) adatai szerint nyáron 15 százalékkal zajlott kevesebb adásvétel, mint 2018 június-augusztusában. Ez négy éve a leggyengébb nyári forgalmat jelenti.

– A Családvédelmi Akciótervtől várt felfutás kevéssé érződött eddig a keresletben. Ezek hatása az őszi hónapokban realizálódhat a lakáspiacon – jelentette ki Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

– Tolna és Baranya megyében a kistelepülések ingatlanpiaca meglódult, a lakható tanyák pedig már korábban forgalomképesebbé váltak. A régióban azonban megállni látszik a lakásárak növekedése, úgy tűnik, hogy például Pécs árai stabil szintre álltak be – mondta Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont délnyugat-magyarországi régióvezetője.

Van, ahol a CSOK bővítésétől függetlenül is élénk mozgás van. – Érdekes folyamatnak vagyunk szemtanúi: egyre több nyugdíjba vonuló házaspár vesz házat a háborítatlan Mátra-vidéken – ezt már Farsang Sándor, a hálózat északkelet-magyarországi régió­vezetője mondta, hozzátéve, hogy kiemelkedően teljesít az ingatlanpiac az M3-as autópálya menti, Hatvan és Budapest közötti szakaszon is, ahol gyakorlatilag tovább terjeszkedett a főváros agglomerációs zónája. De Északkelet-Magyarországon is komoly érdeklődés övezi a Falusi CSOK-ot.

(fotó: Shutterstock)