Darvai László ostorosi háziorvost egyebek mellett arról faggattuk: mik a figyelmeztető jelek, mikor kell orvoshoz fordulni? Feltétlenül higgyünk-e annak, ha az otthoni gyorsteszt negatív? Hogyan vigyázhat magára az, aki megbetegszik? 

Van okunk még aggódni az omikron-variáns miatt?                 

– Ennek a mutációnak rendkívül magas fertőzőképessége, azaz nagyon gyorsan képes terjedni. Súlyos betegséget azonban ez a variáns sokkal kevéssé okoz, mint az eddigi mutációk vagy az eredeti törzs. Ennek az oka részint a magas átoltottság, részint az, hogy a lakosság igen jelentős része fertőződhetett át az előző járványhullámokban, vélhetően jóval többen, mint amiről hivatalosan tudunk. Jó hír az is, hogy az omikron sokkal kevésbé okoz tüdőszövet-károsodást, ugyanis kisebb intenzitású vagy meg sem jelenik az úgynevezett „citokin-vihar”. Ez utóbbi egy túlméretezett immunológiai válaszreakció, és ez volt az oka a súlyos légzési elégtelenséget kialakító szöveti károsodásoknak, ami sok esetben tette végzetessé a kórt.  

Milyen jellegzetes tünetek figyelmeztethetnek a jelenlegi hullámban a fertőzésre? 

– A jelenlegi járványhullámban a leggyakoribb tünet a nátha, orrdugulás, láz, köhögés, az olykor rendkívül intenzív hát-mellkas-végtagfájdalom, az erőtlenség, és gyakran arcüreggyulladás-szerű tünetek, fülfájás. Nem ritka jel a hasmenés sem. Azoknál, akiknek van teljes oltási soruk – azaz megkapták a három adagnyi vakcinát – gyakran igen tünetszegény, pár napig tartó, általános vírusfertőzésnek tűnik.  Emiatt sokan nem is tulajdonítanak nagyobb jelentőséget a tüneteknek, és ezért komoly fertőzési forrássá válhatnak a környezetük számára. Ez sokszor fordul elő az iskolákban, óvodákban, hiszen a gyerekeknél még gyakoribb a tünetszegény fertőzés.  

Mi a helyzet a tesztekkel?  Mire számítson, akinek a háziorvosa tesztet kér? 

– Az orvos megkéri, elrendeli vagy elvégzi a tesztelést, ennek eredménye határozza meg a további teendőket. A mintavételt a mentőszolgálat végzi. Ha az antigén-gyorsteszt negatív, akkor PCR vizsgálatra küldik a betegtől levett mintát. Az antigén-gyorsteszt – akár a beteg végzi el otthon, akár a mentőszolgálat, akár a háziorvos – sokszor mutat „álnegatív” eredményt. Az omikron-hullám kezdete óta ez jelenség jóval gyakoribb is. Talán nem a vírus „bújik ki” a teszt érzékenysége alól (bár ezt sem zárhatjuk ki), hanem sokkal rövidebb az átlagos időtartam, amíg a vírus magas koncentrációban van jelen a nyálkahártyák felszínén. Ezért nehezebb eltalálni az optimális tesztelési időpontot. Ha a gyorsteszt negatív, de fennállnak a tünetek, PCR vizsgálat szinte teljes biztonsággal igazolja a covid-fertőzést. Ha a PCR-teszt eredménye negatív, akkor minden valószínűség szerint egyéb légúti fertőzés okoz betegséget.  A PCR vizsgálat átfutási ideje eltérő, bizonyos esetekben akár napokba telhet, míg megérkezik az eredmény. Ezt a diagnosztikai laborok feltöltik az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térbe, innen mind a beteg, mind a háziorvos olvashatja. 

Mi a teendő a jelenlegi vírushelyzetben, ha valaki úgy gondolja, hogy COVID-19 fertőzött?  

– A legfontosabb továbbra is ilyen esetben otthon maradni, ezzel jelentősen mérsékelhető a vírus terjedése.  Hívja fel háziorvosát!  Az orvos megkéri, elrendeli vagy elvégzi a tesztelést, ennek eredménye határozza meg a további teendőket. A pihenés a legfontosabb, a fizikai aktivitás jelentősen ronthatja a kimenetelt. Bő folyadékfogyasztás és tüneti szerek (láz és fájdalomcsillapító stb.) lehetnek szükségesek. Speciális gyógyszeres kezelés a jelenlegi járványhullámban sokkal kisebb arányban szükséges, ennek elbírálása azonban a tünetek dinamikája, súlyossága és a beteg kórelőzménye, egyéb betegségei ismeretében határozható meg. Így például az is, hogy mikor, kinek lehet szüksége véralvadásgátlóra, antivirális szerekre, esetleg antibiotikumra, vagy más egyéb gyógyszerre. A betegséget az immunrendszer gyűri le, nem a fájdalom- és lázcsillapítók, vitaminok, vagy úgynevezett „immunerősítők”. Az immunitást nem tudjuk aktuálisan erősíteni, azt a fertőzés előtti években-évtizedekben kellett vagy lehetett volna.  Nagyon fontos, hogy a beteg kövesse az orvos utasításait. Figyelje a tüneteit, és ha bármelyik súlyosbodni kezdene, ne habozzon orvoshoz fordulni.  

Kitől barikádozzuk el magunkat, és kitől nincs értelme? 

– Az omikron variáns az egy fedél alatt élő családtagokat, iskolai, óvodai csoporttársakat közvetlenül érinti. Szinte lehetetlen elkerülniük a szorosabb kapcsolatban levő embereknél a megfertőződést. Azaz, ha pozitív a tesztünk, egész nagy valószínűséggel már megfertőztük a családtagjainkat, osztálytársainkat. Az oltottak is elkapják, tovább is adhatják, de nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ők a betegség súlyos lefolyásától többszörösen védettebbek. A védőoltás nem pajzs: ahhoz, hogy a védőoltással aktivizált immunrendszer akcióba lépjen, ahhoz be kell jutnia a vírusnak a szervezetbe.  Ez mindig, minden fertőző betegségnél és védőoltásnál így van.  A szervezet reakciója, gyorsasága, intenzitása eltérő lehet: az oltottaknál, illetve a vírusfertőzéssel megszerzett védettség mellett vagy kialakulnak az enyhe tünetek, vagy tünetmentesen zajlik le a fertőzés. De közben dolgozik ezerrel a szervezet, és miközben alakulna ki a betegség, az immunológiai apparátus, mint egy hadsereg, szétzilálja, bekebelezi, elpusztítja a kórokozókat. De ezt gyakran a gyulladás tüneteivel együtt teszi: láz, fájdalom, duzzadás, véreloszlás-változás, funkcióváltozások kísérhetik a harcot. A védtelen (oltatlan, a vírussal eddig nem találkozott) egyén immunológiai válasza késleltetett: mire az felépül, a vírus oly mennyiségben szaporodott el az általa kedvelt sejtekben– főként a (tüdőléghólyagokban, erekben, vesében, idegrendszerben –, hogy már rég maradandó károsodást okozott. És az immunmechanizmusok erőlködése alakítja ki a rettegett citokin-vihart, ami a vírus toxikus tünetein kívül nagyrészt oka a szöveti károsodásnak. 

Engedjük-e a gyereket iskolába, ha a szülő vagy nagyszülő beteg? 

– Véleményem szerint ne. Semmiképp!        

Ha valaki beteg, hogyan kezelje magát? Mik azok a jelek, amelyek jelentkezése után riadóztatni kell a háziorvost?  

– Az esetek döntő többségében nincs szükség speciális kezelésre, szemben az előző járványhullámok rendkívül gyakori szervkárosodást okozó vírusvariánsaival. Amit tehetünk, az a lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás, bő folyadékfogyasztás, könnyű tápláló étrend és főleg mindennemű fizikai terhelés kerülése. Orvosunkat tájékoztassuk röviden hogylétünkről, különösen akkor hívjuk haladéktalanul, ha tartós, magas, napokig tartó láz áll fenn, fulladás, nehézlégzés, légszomj jelentkezik, avagy piciny fizikális terhelésre is erőtlenné válik valaki. Az egyik legnagyobb segítség az otthoni állapotellenőrzésre a pulzoximéter. Ez egy néhány ezer forintért beszerezhető eszköz, az ujjbegyre csippentve jelzi, hogy éppen milyen a vér oxigénellátottsága. Az egészséges (nem tüdőbeteg, nem láncdohányos, nem súlyos perifériás keringési zavarban szenvedő) egyénnél 97 százalék felett van a normális érték. Amennyiben ettől alacsonyabb, az orvos elbírálja a további teendőket, kiegészítő terápiára, akár vizsgálatra vagy súlyosabb esetben kórházi felvételre lehet szükség.   

Mikor van szükség a mentő hívására? 

– A légzés minőségének jelentős változásakor: légszomj, fulladás, nehézlégzés esetén, illetve, ha emellett rendkívüli erőtlenség jelentkezik vagy tudat-eszméletzavar, ájulás. Ha a beteg az orvosával rendszeres telefonkapcsolatban áll, erre nem kerül sor.  A tapasztalt orvos hamarabb, időben kórházba utalja a beteget. Ha mégis kialakul hirtelen légzési elégtelenség, ne késlekedjünk, ekkor már versenyt futunk az idővel, akár néhány óra alatt összeomolhat a légzés vagy a keringés bizonyos esetekben.            

Szükség van-e minden esetben jelentkezni a háziorvosnál? 

– Igen. Járványtanilag is indokolt és amiatt is, hogy ha állapotunk romlana, rögtön tudjuk, mivel állunk szemben és ne akkor kelljen kapkodva diagnosztizálni, amikor már kritikussá vált a helyzet.  

Mi várható a járvány kimenetét illetően? 

– Ezt senki sem tudja. Lehet, hogy szépen lecsendesedik az egész a magas átoltottság és a tömeges átfertőzöttség miatt, de jöhet egy újabb, akár az előzőeknél is drasztikusabb, veszélyesebb variáns. Magam nagyon bízom az emberi ellenállóképességben, az immunitásban, a tudományban éppúgy, mint a biológia és az evolúció törvényeiben: javulást várok.  

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt.