– Minden szempontból sikeresen zajlik a nagycsaládosok autóvásárlási programja – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke.

Mint mondta, az állami támogatás jó helyre ment, ezt pontosan látják a márkakereskedők, akik szembesülnek vele, hogy milyen gépkocsikat használtak eddig a családok. A többség tizenéves, külföldről behozott, rossz műszaki állapotú jármű becseré­lését kéri az új autó megvásárlásakor.

Húszezernél is több nagycsaládos igényelt támogatást

A gépkocsik átadása kétségtelenül nem zökkenőmentes, mondta az elnök, és ez több okra vezethető vissza. Sem a kezdeményező kormányzat, sem a piaci szereplők nem számítottak akkora érdeklődésre, amit a program kiváltott. A tavaly júliusi induláskor a legderűlátóbb várakozás sem haladta meg a tízezres vásárlási szándékot, ehhez képest húszezernél is több igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz.

– Nem csoda, hogy a kérelmek elbírálása elhúzódott, de az idő előrehaladtával ezek a problémák lassan megoldódnak – vélekedett az elnök. Másfelől a hétüléses modellek rendelése is hosszú átfutással zajlik, mert a gyártók nem tudtak alkalmazkodni a megnövekedett igényekhez.

Ehhez adódik még az EU-szabályozás változása, amely szerint január 1-jétől csak a korábbinál jóval alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású motorok hozhatók forgalomba. Emiatt az év során jelentősen átalakul majd a járművek kínálata, ami kevesebb motorvariánst és magasabb árat jelent majd.

Naponta 22 család igényelt lízingfinanszírozást

A program nemcsak a gépjármű-kereskedőket érinti, hanem a finanszírozókat is. Naponta átlagosan 22 család igényelt lízingfinanszírozást állami támogatással megvehető hétüléses autójára az elmúlt fél évben – közölte a Magyar Lízingszövetség.

A nagycsaládosok autóprogramjának tavaly júliusi indulása óta összesen 1818 esetben, átlagosan 2,7 millió forinttal finanszírozták az érintettek autóvásárlását a szövetség tagvállalatai. A családok így az állami támogatás mellé 5,24 milliárd forint tartozást vállaltak. Tóth Zoltán, a lízingszövetség főtitkára közölte, hogy a nagycsaládosok autóprogramjához köthető igényléseknél a családok túlnyomó többsége hitelképesnek bizonyul, a kérelmek csak igen kis hányadát kénytelenek elutasítani el a lízingcégek.

(fotó: Shutterstock)