Az ételek helyes tárolása nem csak a pazarlástól óv meg minket, de az esetleges ételmérgezéstől is. Az idősek és gyermekek erre jóval fogékonyabbak, ezért nekik maradékot csak különös elővigyázatossággal és a lejáratot szigorúan figyelembe véve adjunk.  

Hűtőbe vele! 

A meleg ételek, amint szobahőmérsékletűre hűltek, kerüljenek a hűtőbe. Az asztalon, konyhapulton tárolt fogások ugyanis ezután hamar romlásnak indulhatnak. Tudta, hogy a készételeket a hűtő legfelső polcán ajánlott tárolni? Itt van ugyanis a leghidegebb. A legcélszerűbb, ha nem a fazékkal együtt rakjuk át a hűtőbe (már csak a helykihasználás miatt sem), hanem gondosan bedobozoljuk őket, amihez ideálisak az átlátszó, jól zárható, vákuumtároló edények. Ezekben lassabban zajlik az oxidáció folyamata, így tovább frissek maradnak az ételek. Természetesen a sima tároló dobozok is megfelelőek, ezekben azonban maximum 2-3 napig állnak el a maradékok, így, ha ennél hosszabban szeretnénk megóvni őket, akkor minél előbb tegyük át a fagyasztóba. Ez alól kivétel a töltött káposzta, ami egy hétig is kibírja a hűtőben. 

Amit lehet, fagyasszunk le 

Bizonyos fogások egyből mehetnek is a mélyhűtőbe, ha tudjuk, hogy a következő 3 napban nem szeretnénk belőlük enni. A halas ételeket, halászlevet például fontos mielőbb lefagyasztani, hiszen ezek különösen romlandóak. A halászlé és a rántott hal fagyasztóban viszont akár 6 hónapig is eláll. A mélyhűtőbe tétel előtt a legfontosabb, hogy a lehető leglégmentesebben csomagoljuk be az ételeket. A pörköltet, mártásokat, leveseket, töltött káposztát a legjobb, ha kisebb adagokba porciózzuk, hogy csak annyit tudjuk kiolvasztani, amennyire épp szükségünk van. Ne feledjük, amit már egyszer kiolvasztottunk, tilos újra lefagyasztani!  

Címkézzünk 

Ki tud megjegyezni ennyi ételt, hogy mikor került be a hűtőbe/fagyasztóba, igaz? Előzzük meg a fejtörést, és amikor elrakjuk, rögtön ragasszunk is rá egy címkét, amire felírjuk a dobozolás dátumát és ha nem egyértelmű, azt is, hogy mi van benne. Érdemes a régebbi dolgokat előrébb helyezni a hűtő- és a fagyasztó polcon is, hiszen az „amit látunk, azt fogyasztjuk” elve a legtöbbünknél érvényesül. Ami hátul van eldugva, azt nagy eséllyel csak később fogjuk megtalálni. Addigra pedig lehet, hogy már megromlik. 

Főzzük át újra 

A húsokat, készételeket nagyon fontos, hogy a hűtőből kivéve alaposan melegítsük fel. Ennek hatására ugyanis az esetlegesen keletkezett baktériumok elpusztulnak. A mikróban melegítésnél legyünk körültekintőek, és nézzük meg, hogy valóban mindenhol kellően átforrósodott-e az étel. 

Tojásos, majonézes ételek 

A nyers tojással, majonézzel készült fogásokat, mivel nagyon romlandóak, nem ajánlott még csak hűtőbe tenni sem, vagy ha mégis, akkor maximum 1 napra. Ezeket fogyasszuk el a lehető leghamarabb. Ne kockáztassunk! 

Bejgli, sütik, kenyerek 

A sütik és pékáruk tovább elállnak akár szobahőmérsékleten is, mint a főtt ételek. Ezeket a finomságokat csak a kiszáradástól és a penészedéstől kell óvni. A bejglit, ha alufóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük, tovább el tudjuk tárolni. Ha van spejzünk, ahol hűvösebb van, akkor ott is tarthatjuk. A mézeskalács és egyéb töltetlen kekszek sütisdobozban vagy jól zárható üvegedényben akár több hétig is simán elállnak. Azonban a torták és minden, ami vajas, tejszínes krémmel töltött, hűtőszekrényben, lezárva tárolandó, és csupán 2-3 napig fogyasztható. Ha a linzer- és vajas nyers tésztából számoltuk el magunkat, még sütés előtt, nyugodtan folpackba csomagolva lefagyaszthatjuk. Ha kenyérfélékből maradt ránk túl sok, szeletelve ezek is mehetnek a mélyhűtőbe. Sütőben vagy kenyérpirítóban megsütve akár hetekkel, hónapokkal később is ismét finom ropogósak és puhák lesznek. Ha szobahőmérsékleten szeretnénk a pékárut minél tovább frissen tartani, a legfontosabb, hogy először vászonkendőbe vagy vászonzsákba, majd ezután műanyag zacskóba csomagoljuk. A kendőt és a zsákot háromnaponta cseréljük tisztára.  

Mindig ellenőrizzünk 

Akármennyire is körültekintően járunk el, előfordulhat, hogy mégis megromlik valami. Ezért lényeges, hogy fogyasztás előtt minden esetben szagoljuk és kóstoljuk meg az ételt. Ha furcsa az illata vagy az íze, vagy bizonytalanok vagyunk, inkább ne együk meg! Senkinek sem jönne jól egy többnapos gyomorrontás.