Például a diabétesznek, a rákoknak, az elhízásnak, a különféle szívbajoknak.  

Tavaly októberében számolt be a PLOS Medicine folyóirat egy kutatásról, melyben csaknem tízezer londoni tisztviselő sorsát és alvási szokásait követték 25 éven át. Azt találták, hogy akik az ajánlott napi 7 óra helyett 5-nél is kevesebbet aludtak, azoknál mintegy 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki egynél is több krónikus betegség.

Bár a rossz alvás következményei eléggé nyilvánvalóak, erre nem jut elég figyelem az egészségmegőrzésben – ezzel indokolták az Alvás Világnapjának életre hívását. E kezdeményezés nyomán ma már a világ mintegy hat tucatnyi országában ünneplik az alvás áldásait a tavaszi napéjegyenlőség előtti utolsó pénteken, azaz idén március 17-én.  E rendezvények egyik célja bemutatni a nagyközönségnek, hogy a mai életvitel hogyan gátolja az ember természetes alvásigényének kielégítését, és mit lehet ez ellen tenni.

Ehhez a feladathoz a tudomány is ad időről időre új szempontokat. Közéjük tartozik az a felismerés, hogy az emberek valódi alvásigényét akkor is befolyásolja az évszakok változása, ha az életvitelük, napirendjük már egyáltalán nem függ a természetes fényektől.  Erre utalt egy friss, a berlini Szent Hedwig Kórházban lefolytatott vizsgálat, amelynek eredményéről a Frontiers in Neuroscience című szaklap számolt be 2023 februárjában. Dr. Dieter Kunz és munkatársai hosszan követték alvásproblémás városlakók szokásait, és azt találták, hogy pácienseiknél az úgynevezett REM-fázis télen mintegy 30 perccel hosszabb volt, mint nyáron. Ez az alvásnak az a szakasza, amit az élményfeldolgozással-tanulással szoktak összefüggésbe hozni, és amelyről úgy tartják, hogy szorosabban kötődik a szervezet fény által szabályozott biológiai ritmusához. Az eredményük tanulságait doktor Kunz úgy foglalta össze, hogy a társadalmaknak az általános alvási szokásokat meghatározó iskolai és munkarendeket az évszakokhoz kellene igazítaniuk. De addig is javasolta, hogy télen ki-ki feküdjön le korábban, és úgy aludjon többet.

A társadalmi időszabályozás immár szokásos, bár kicsit elnagyolt eszköze a téli-nyári időszámítás alkalmazása, ami az aktivitás időszakát egy kicsit hozzáigazítja a nappalokhoz. Idén nálunk március 26-án, vasárnap hajnali kettőkor lesz három óra, azaz "ugrunk egyet az időben".  Ám éppen ez a hirtelenség az, ami sokaknak jelentős megrázkódtatást okoz: egyik napról a másikra eltűnik egy óra az alvásukból. Vannak, akiknél hetekbe telik, mire a jóleső napi ritmusuk helyreáll.

Az alvásjavítás hatékony eszközének tekintik már egy ideje a nagyobb nappali fizikai aktivitást. Ám mint egy tavaly tavasszal, az Amerikai Szívgyógyászati Társaság konferenciáján bemutatott tanulmány jelezte: e téren is van a jónál is jobb. Az Iowa Állami Egyetem kutatói a különböző edzéstípusok hatásait vizsgálták. Alanyaik egy éven át heti 3x1 órát sportoltak, az egyik csoport ezalatt izomfejlesztő gyakorlatokat végzett, a másik a keringését pörgette (például futással), a harmadik fele-fele arányban végezte e kétféle edzést, míg a negyedik csoport tagjai csak "pihengettek". A kutatók pedig az alanyoknál mérték egyebek mellett az alvás hosszát, nyugalmasságát, az elalvás gyorsaságát. Azt találták, hogy ezeken legjobban az erőfejlesztő gyakorlatok javítottak, bár az inaktívakhoz képest mindegyik mozgásfajtának volt legalább kicsi jótékony hatása. Így a kutatókat képviselő Angelique Brellenthin azt ajánlotta a nehezen, illetve rosszul alvóknak, hogy iktassanak be az életükbe heti néhány izomfejlesztő edzést is: gyúrjanak karra, lábra, hátra, hasra, ezzel sokat segíthetnek magukon.

Az alvás minőségét javító lehetséges mozgások palettája még ennél is jóval bővebb. A Pécsi Tudományegyetemen összeállított, "Mozgásterápia alkalmazása népbetegségekben" című kézikönyv egy önálló fejezetet szentel az éjszakai pihenés zavarainak. Bár a Járomi Melinda szerkesztette kötet eredendően szakembereknek szól, az ott bemutatott fogások és tapasztalatok egy részének önálló alkalmazása is segíthet jobban aludni.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthonosan mozogjon? Keresse fel az Egészségértés Díj kezdeményezést itt és itt