Vezetéstechnikai tréningen vett részt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin Mogyoródon, a Hungaroring Groupama Tanpályán próbálta ki tudását, de nem azért, mert elbizonytalanodott volna a volán mögött, hanem a tréning előtt a helyszínen jelentette be: a 20 év alatti fiatalok után a CSED-en, GYED-en, GYES-en lévő kisgyermekes anyukák, apukák, illetve a jogosultságot igénybe vevő nagyszülők számára is segítséget nyújt a kormány a jogosítvány megszerzéséhez. Akik a támogatást igénybe veszik, részt vehetnek egy ingyenes vezetéstechnikai órán is a Groupama Tanpályán.

Kedvezmény az egyszerű közlekedésért

Július elsejétől tehát a fiatalok mellett azok a kisgyermekes szülők, illetve nagyszülők is visszaigényelhetik a KRESZ-tanfolyam árát és a vizsga díját 25 ezer forint értékben, akik valamelyik gyermekgondozási támogatásra jogosultak. Az államtitkár úgy látja, a vezetés azért fontos a szülőknek, hogy mobilak legyenek, gyermekeiket könnyebben szállíthassák, illetve egyszerűbben közlekedhessen a család. – Ehhez autó, jogosítvány és tudás kell – fogalmazott Novák Katalin. Emlékeztetett rá, hogy az autóvásárláshoz a Családvédelmi Akcióterv elemeként a nagycsaládosok 2,5 milliós támogatást vehetnek igénybe. Ennek keretében eddig 28 ezer család 34 milliárd forint értékű kedvezményt kapott.

Sikeres vizsga után indulhat a kérelem

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a most bejelentett lehetőséggel összefüggésben felidézte: az igénylőnek a sikeres vizsgát követően egy éven belül elektromos vagy postai úton a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtania a kérelmét. A határozat után 13 napon belül megérkezik a számlára a tanfolyam és a vizsga összege. Felhívta a figyelmet, hogy a támogatás a forgalmi vizsga költségeire nem vonatkozik. Elmondta, hogy a 2018 júliusában bevezetett támogatással eddig több mint 56 ezer 20 év alatti fiatal élt.

Fontos a megelőzés

Bertrand Woirhaye, a Groupama Biztosító vezérigazgatója magyarul köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a biztosító a károk kifizetése mellett a prevenciót is fontosnak tartja. A társaság kutatásából kiderült: tízből nyolc anyuka fontosnak tartja a jogosítvány megszerzését, 71 százalékuknak ennek ellenére nincs jogosítványa. Sokan pénzügyi okokból halogatják, míg a megkérdezettek egyharmadánál a vezetéstől való félelem is visszatartó erő. Mint mondta, erre reagált a biztosítótársaság, amikor csatlakozott a minisztérium programjához, és a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyukák és a 20 év alatti fiatalok számára 10 millió forint értékben négyszáz ingyenes vezetéstechnikai tréninget ajánlott fel. Elsősorban azok jelentkezését várja, akik jelenleg valamelyik autósiskolában tanulnak vezetni, vagy friss, egy évnél nem régebbi jogosítvánnyal rendelkeznek.

Részletek a honlapon

Koháry András kommunikációs és PR-vezető elmondta, augusztus közepétől október közepéig összesen 420 fő vehet részt ingyenesen a tréningeken. Az érdeklődők a Groupama Tanpálya honlapján, a tanpalya.hu weboldalon regisztrálhatnak. A tréningeket augusztus közepétől október közepéig szervezik meg naponta három-három turnusban 20-20 fővel.