– Ahogy az életkor növekedésével fogy a folyadék a csigolyák közti porckorongokból, úgy lesz egyre több és több gondjuk az embereknek a gerincükkel – mondja a szakember. A gerincoszlop csigolyákból áll, melyeket a külső erőhatásokat elnyelő porckorongok választanak el egymástól. Vékony rétegben a csigolyákat is porc borítja a porckorong felé, és a lánc egyes elemeit szalagok, izmok tartják stabilan a helyükön. Amikor a porckorongok veszítenek a víztartalmunkból, már nem képesek a két csigolya közti távolságot megfelelően megtartani és a mozgásuk is megváltozik: instabilitás keletkezik.

Mindezt a szervezet úgy reagálja le, hogy a kóros mozgásokat meszesedési folyamat korlátozza. Minél több a mészlerakódás, annál merevebbé válik a csigolyák közti ízület is, minek következtében a szalagok, inak kötőszövetei is elvesztik a rugalmasságukat. Ennek a stabilitásvesztésnek a következménye lehet a fájdalom. Amíg egy ilyen folyamat végén a térd- vagy a csípőízület protézisre cserélhető, a gerinc elemeire nincs ilyen bevált mesterséges megoldás. Ha mégis sor kerül műtétre, akkor a sebész elmerevíti a „bizonytalanná vált” gerincet, voltaképp a természetes folyamat végállapotát létrehozva.

Maga a természetes kopásos folyamat is azzal végződik, hogy a meszesedés révén a gerinc adott szakasza merevvé válik. Az instabilitással együtt megszűnik a fájdalom is. Attól, hogy merevvé válik a gerinc egy szakasza, bizonyos mozgások kiesnek, de a hétköznapi életben ez nem jár észlelhető vesztességgel. Hajolni csípőből hajolunk, csak a nyak az egyetlen olyan szakasz, ahol, ha beszűkül a mozgástartomány, az sok kellemetlenséget okozhat. Példaként Varga Péter Pál a fej jobbra-balra fordítását említi.

– Elég, ha csak a gépkocsivezetésre gondolunk – mondja –, ha ugyanis egy idősebb ember nem tudja a fejét megfelelően jobbra-balra forgatni, az növeli a balesetveszélyt.

A legfőbb gerincgyilkos

Azt, hogy a gerincoszlop „idősödése” mikor kezdődik el, a genetikai örökség is befolyásolja. Ehhez jönnek még egyéb környezeti hatások, például ki, hol és hogyan, mennyire aktívan éli a mindennapjait. Például az ülő életmód kifejezetten gerincgyilkos. Abnormális testhelyzetben kerül erős terhelés alá a gerinc, a törzsizomzat sem dolgozik annyit, amennyit kellene. Magizmoknak hívjuk a törzsizmokat, amelyek a gerincet körülveszik, tartják: közülük kettő a gerincoszlop mellett fut, de fontos szerepük van a hát- és hasizmoknak is. Ezek rendszeres erősítése a gerinc egészségének megtartáshoz elengedhetetlen. Például a has elhájasodása, erős kidomborodása gyorsítja a gerinc öregedését. A nagy has ugyanis előre húzza az ágyéki szakaszt és ez erős deréktáji fájdalommal is járhat.

Nem mindig a gerinc a panasz oka

Az öregedési folyamattal járó kellemetlenségek hellyel-közzel menedzselhetők gyógyhatású szerek, természetes olajok bedörzsölésével, masszázzsal. Ugyanakkor vannak olyan alattomos betegségek, amelyek ugyanazokat a panaszokat okozhatják, mint amiket a gerinc idősödése.

Például a különféle daganatok adhatnak áttéteket a gerinc bármely szakaszában. Ezért például ha valakinek nem múlik el hagyományos kezelésre 3-4 hét alatt a derékfájása, akkor feltétlenül orvoshoz kell mennie, hogy a komolyabb betegség kizárható legyen. A hasűrben lévő szervek – a máj, az epehólyag, a belek, a vesék, a prosztata – gyulladásos vagy daganatos betegségei pedig jelentkezhetnek erős hátba sugárzó fájdalommal, amit könnyen gerincfájdalomként azonosít az érintett. De a vastagbéldaganatok is „üzenhetnek” tompa alattomos derékfájással. Hasonló riasztó jel lehet a visszatérő éjszakai gerincfájdalom, amivel mielőbb orvoshoz kell fordulni.

A torna a legjobb gyógyszer

Varga Péter Pál szerint a gerinc karbantartásának nagyon egyszerű módja a rendszeres sport vagy célzott gerinctorna. Ezt akár már hároméves korban el lehet kezdeni, és persze aztán soha abba nem hagyni. Ám ha valaki korábban nem tornázott, és a gerince idősödésével rákényszerül a mozgásra, először gyógytornásztól kell segítséget kérnie. A szakember felméri, hogy milyen állapotban van a gerince, és arra a konkrét helyzetre készít mozgásprogramot. Az idős gerinc mozgásterjedelme ugyanis már biztosan nem akkora, mint húszéves korban. A főorvos szerint a gerinckarbantartó torna általában nagyon egyszerű, könnyen megtanulható gyakorlatokból áll. Ha azokat valaki rendszeresen végzi, elfelejtheti a fájdalomcsillapítókat, és szinte teljes, mozgáskorlátozottság nélküli életet élhet.

Fontos Önnek, hogy a családot érintő egészségügyi kérdésekben otthon mozogjon? Keresse fel a Nekem szól! kezdeményezést itt és itt!