Az óvodások egyik legkedvesebb ünnepe az anyák napja. A címadó sort talán mindenki tudja folytatni, viszont a kötelező szerepléssel, versmondással, énekléssel járó izgalmakra nem biztos, hogy mindenki feltétlen nosztalgiával gondol vissza. Filemon Krisztina, a fóti Németh Kálmán Általános Iskola tanítója, gyógypedagógus, egykori óvó néni szerint azonban ajándékkészítésre, alkotásra a gyerekek nagyon könnyen kaphatók, hiszen egy olyan személynek szánják a meglepetést, akiért bármit megtennének.

Nagyon szeretik, hogy leírhatják vagy tollba mondhatják, kirajzolják magukból az érzelmeiket – fogalmazott.

A csalad.hu szerkesztőségének anyukái is őrzik gyermekeik ovis emlékeit, gondolatait, el is tört a mécses, amikor ezeket most újra olvastuk, akár 10 év távlatából.

„Miért szeretem Anyát? – Mert ő imád engem, mindig megadja, amit kérek. Azért is szeretem, mert ha szoknyában szeretnék jönni óvodába, akkor azt mondja, hogy jól van. Úgy kelt fel, hogy megsimizi a fejemet.” (Timike, 5 éves)

"Anya, mielőtt meghalok, hagyok egy cetlit, amire az lesz írva, hogy Leo, hogy amikor újra megszületek a következő életemben, akkor megtalálj és megint te legyél az anyukám." (Leo, 6 éves)

„Anya, ez olyan finom, hogy leesek a székről!" (Peti, 5 éves)

„Amikor beteg vagyok, Anya elvisz az orvoshoz, nagyon kedves, mindig puszit ad, amikor lefekszünk.” (Noémi, 7 éves)

"Anya okos és szép, szeretek vele számítógépezni." (Máté, 8 éves)

Filemon Krisztina felidézte, sokáig az volt a szokás anyák napja alkalmából, hogy kiállt a sok kisgyerek az összesereglett anyukák, nagymamák elé. Ám egy részük sírt, vagy nem merte elmondani a betanult verset és nem sikerült a produkció. Nem mindenki szeret szerepelni…

Személyes ajándékokat készíteni viszont annál inkább. Ezekkel könnyű előidézni élményeket, illatokat, közös történéseket. Várják a pillanatot, amikor átadják a kis alkotásukat, megöleli majd őket anya, minden bizonnyal sírni fog örömében, megsimogatja, az ölébe veszi őket, otthon pedig majd kiteszik, amit készített.

A pedagógus a legaranyosabb ajándékötletek között említette, amikor egy kislány, mint egy babaházban, papírból berendezett egy kis pihenősarkot az anyukájának, ahol csak olvas, rendezgetheti a virágait.

Már tudják, ha az anyukájuk egy kicsit fel tud töltődni, akkor rájuk is újult erővel tud figyelni. Az is elfordul, hogy a kislányok ruhát terveznek az anyukájuknak, kuponokat állítanak össze, például vállalják, hogy hétfőnként összepárosítják a zoknikat.

Filemon Krisztina elmesélte, az anyák napja előtti pénteken mindig úgy engedi el a gyerekeket, hogy megbeszélik a vasárnapi forgatókönyvet. Bevonják az apukákat is, akik például megfőzik a reggeli kávét, amit aztán a kicsik bevisznek anyának.

Ettől a titoktól, a készülődéstől odavannak.

"ezekre a nagyon intim pillanatokra ki vannak éhezve a gyerekek"

Aztán hétfőn jönnek az élménybeszámolók. Krisztina számtalan emailt is kapott már, az anyukák megköszönték az odafigyelést.

Kedvenc ajándékötletem a szeretetcsésze. A gyerekek rajzot tesznek bele, leírják anya jó tulajdonságait, és ott van benne egy teafilter, amit szigorúan csak kettesben lehet elfogyasztani.

Filemon Krisztina szerint ezekre a nagyon intim pillanatokra ki vannak éhezve a gyerekek, de a szülők is, ezért annyira szép ez az ünnep.

Én a negyedik évfolyamig dolgozom gyerekekkel, ebben a korosztályban a készülődés, a kedveskedés tiszta szívből működik.

(fotó: Shutterstock)