A 21. századi Z-generáció számára az alapvetően flash-ekben való lét nehézzé teheti egy 5-6 oldalas, apróbetűs szöveg kezelését, különösen, ha az olyan szakkifejezésekkel van tele, ami tőlük nagyon-nagyon távol áll. Jellemzően ilyen lehet egy banki hitelszerződés, aminek értelmezése még a felnőttek számára is nehézséget jelenthet – mondta a csalad.hu-nak Kabdebó Ferenc közgazdász tanár, a Családbarát Magyarország Központ Pénzügyi tudatosság és költségvetés programjának kidolgozója.  

A négy modulból álló, középiskolásoknak szánt program célja éppen az, hogy a diákok reális, átfogó képet kapjanak a pénz értékéről, a pénzügyi lehetőségekről, összekapcsolva azt a pályaválasztással, az életpálya nyújtotta lehetőségekkel. A most indult országos program hozzájárulhat a felnőttkori pénzügyi tudatosság kialakulásához, és megalapozza a családok tudatos pénzügyi kultúráját is. A közgazdász tanár szerint, bár egyre több az előremutató kezdeményezés, sokan még mindig könnyelműek, nincsenek tisztában a kockázatokkal, nem elég tájékozottak.   

– Lehet változtatni ezen a szemléleten! – hangsúlyozta a csalad.hu-nak Kabdebó Ferenc. –Minden korosztálynál megvan az a módszer, amellyel a legkönnyebb megszólítani őket. A középiskolásoknál ez például a fintech, vagyis azok a korszerű pénzkezelési megoldások, amelyek  kütyüket igényelnek. Ennek a korosztálynak különösen vonzó, ha online intézhetik az ügyeiket.   

“A négy témakör – családi költségvetés, tudatos vásárlás, hitelek, öngondoskodás – olyan pénzügyi területeket ölelnek fel, amelyekkel mind az általános, mind a középiskolában találkoznak a gyerekek.”

A Pénzügyi tudatosság és költségvetés program moduljai egymástól függetlenek, önállóan kezelhetők. A foglalkozásokon akár teljes osztályok is részt vehetnek. A négy témakör – családi költségvetés, tudatos vásárlás, hitelek, öngondoskodás – olyan pénzügyi területeket ölelnek fel, amelyekkel mind az általános, mind a középiskolában találkoznak a gyerekek.   

A pedagógus szerint az, hogy a fiatalok közül ki hogyan reagál egy-egy témára, függ attól, hogy milyen pénzügyi kultúrájú közegben él, milyen iskolatípusba jár, vagy éppen milyen településen él. – Ha a család érintett, akkor a hitelek kérdése is érdekes tud lenni a fiatalok számára, de nagyon-nagyon nincsenek otthon abban, hogy ez hogyan működik. Megdöbbentő, hogy sokan mennyire nem képesek matematikailag követni azt, hogy a hitelekkel mi történik. Én ezen a területen látom az egyik legnagyobb hiányosságot.  

A Családbarát Magyarország Központ Pénzügyi tudatosság és költségvetés programjában a középiskolások megismerhetik a hitelekkel kapcsolatos alapvető fogalmak jelentését, megtanulják azok értelmezését, információkat kapnak például a személyi kölcsönök sajátosságairól, a gyorskölcsönökről, a kamatterhekről, a diák- és képzési hitelekről.    

– Vannak sokan, akiket már érdekelnének a befektetések, a tőzsde is izgalmas számukra, de nagyon keveset tudnak még ezekről a pénzügyi területekről. Emellett az öngondoskodás is egy olyan szegmense a pénzügyi ismereteknek, amiről racionálisan tudják a gyerekek, hogy fontos, de kevés kivétellel még távol áll a téma az átalános és középiskolás korosztálytól is.   

A pénzügyi tudatosság felé vezető út egyik első és legfontosabb lépése ugyanakkor a háztartási költségvetés készítése, azaz a bevételek és kiadások nyomon követése, vizsgálata.  Ehhez is támpontokat, technikákat, módszereket, eszközöket ad a program. A Tudatos vásárlás modul pedig egyebek mellett ahhoz nyújt segítséget és praktikákat, hogy miként csökkenthető a háztartások ökológiai lábnyoma, mi a tudatos fogyasztóvá válás útja.  

A pedagógus szerint fontos, hogy ezek a témák eljussanak az iskolásokhoz, hiszen sok még a fehér folt. De szerencsére már a tanév rendjébe is beilleszthető a pénzügyi témahét, és mostantól a Családbarát Magyarország Központ Pénzügyi tudatosság és költségvetés programja is része a szemléletformálásnak.