A városi és a vidéki életet összehasonlító minisorozatunk első részében három megszólalót kérdeztünk arról, hol és miként töltötték gyermekéveiket, míg a folytatásban pszichológus szakértőnk beszélt a különböző lakóterületek előnyeiről és hátrányairól.  

Ezután arra kértük olvasóinkat, töltsék ki tesztünket és osszák meg velünk véleményüket arról, hogy lakóhelyválasztásuknál melyek a legfontosabb szempontok.  

Kivétel nélkül minden válaszadó elengedhetetlennek nevezte, hogy lakóhelye jól megközelíthető és biztonságos legyen. Ugyanakkor a természet közelségét többen (93 százalék) tartották lényegesnek, mint a kulturális lehetőségekét (79 százalék).  

A felmérésben résztvevők nagy része figyelembe veszi lakóhelye kiválasztáskor, hogy a környéken legyenek elérhető munkalehetőségek (93 százalék), de a helyben működő oktatási intézmények kevesebb olvasónkat (79 százalék) befolyásolják a választásban.  

Az egészségügyi ellátásért kevesen szeretnének távolabbra utazni, a válaszadók 85 százaléka fontosnak nevezte a helybeni orvosi ellátást.  

A csalad.hu olvasóinak lakóhelyválasztását legkevésbé a szórakozási lehetőségek befolyásolják, a válaszadók 64 százaléka nevezte ezt hangsúlyosnak. A 69 százalékuk pedig szívesen beilleszkedne új környezetbe. Mindössze 31 százalék nevezte fontosnak, hogy a közelben éljenek a rokonai is.