A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.      

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.      

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk. 

A Semmelweis Egyetem Magyarország egyik legnagyobb betegellátó intézménye. Az egyetemnek nagyságrendileg 10 ezer munkavállalója van, akiknek több mint a fele a betegellátásban dolgozik, illetve 13-14 ezerre tehető a hallgatók létszáma. Az oktatásban és a köznevelési intézményekben tevékenykedők mellett sokan gazdasági vagy műszaki támogató területen dolgoznak, de a legnagyobb kontingens az egészségügyi személyzet: klinikusok, szakdolgozók, ápolók és beteghordók. A dolgozók 70 százaléka nő, kifejezetten erőteljes tehát az érintettség a karrier-magánélet összehangolását illetően. A Semmelweis Egyetem rektori kabinetvezető-helyettese, a háromgyermekes édesanya, Adonicsné Püski Kata egyben a Családbarát Egyetem Központ igazgatója – több pozíciójából adódóan is szívügyeként tekint a családbarátság kérdésére.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?

– A gyermekkori álmom az volt, hogy közgazdász legyek. Ez végül teljesült is, de közben annyira megfogott az oktatás, gyógyítás, kutatás háromszöge, és olyan kihívást láttam benne, hogy pályakezdőként ennek a tevékenységnek a szolgálatába akartam állítani a tudásomat. A Semmelweis Egyetemen kezdetben költségvetéstervezéssel és különböző nagy egyetemi projektekkel foglalkoztam, majd 2019-től fordultam a humán terület felé. Akkor álltam a Családbarát Egyetem Program kidolgozásának élére, majd a később létrejött Családbarát Egyetem Központnak lettem az igazgatója. Az akkori rektori programban megjelenő szemlélet táptalajt adott az intézkedéseknek, és háromgyermekes édesanyaként ez annyira motivált, hogy beleálltam ebbe a feladatba. A saját bőrömön is tapasztaltam, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie annak, aki a családjában való helytállás mellett a munkájában is szeretne teljesíteni. Összeértek az életemben ezek a dolgok. A családomban egyébként nagyon sok pedagógus van, úgy érzem, ennek köszönhetően olyan értéket és látásmódot kaptam, amely kihat az egész életemre. Ezek bizonyos elemeit remekül be tudtuk építeni a Családbarát Egyetem Programba.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?

– Arra, hogy felismertük a minket érintő, családbarát szemlélettel összefüggő kihívásokat, és elindítottunk egy családtámogatási rendszert a Családbarát Egyetem Programon belül. Bölcsődei, óvodai férőhelyeket biztosítunk, gyermekfelügyeletet, nyílt napokat és tematikus nyári gyerektáborokat szervezünk. Szeretnénk, ha tudnák a dolgozóink és a hallgatóink, hogy ismerjük a mindennapi kihívásaikat és igyekszünk ezekben segíteni őket.  

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?

– A kollégáimmal folyamatosan nyitott szemmel járunk, és mindig vannak olyan ötletek, amelyek felkeltik az érdeklődésünket. Sok cégnél láttuk, hogy kiemelten foglalkoznak a nők esélyegyenlőségével és az arányos női vezetői jelenlét támogatásával. Ezt mi is magunkévá tettük. Készítettünk egy nemi esélyegyenlőségi tervet, illetve indítottunk egy női vezetői klubot. A női vezetők minden szervezetben nélkülözhetetlen értéket tudnak képviselni. A vezetői stílusuk és az erősségeik, a szociális érzékenységtől az empátián át a konszenzusteremtő képességig, minden területen óriási erőforrásként szolgálhatnak.

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?

– Az egyetemünk sok szempontból egyedi. A Semmelweis-családba beleértjük a munkavállalókon kívül az összes hallgatót, mert ők is kedvezményezettjei a családbarát programjainknak. Kidolgoztunk egy kedvezményes kártyarendszert, amelyet a próbaidő letelte után minden munkatársunk, a beiratkozás után pedig minden hallgatónk használhat. Ezzel elég nagy volumenű kulturális, szabadidős és sportkedvezmény vehető igénybe a különböző területeken. A Semmelweis-család méretében egy kisvároshoz hasonlítható közösség, ebben pedig hatalmas a potenciál. A mottónkban is benne van, hogy törődünk egymással, ami azt jelenti, hogy az egész családbarát rendszerünket az egyetemi szinergiák kiaknázására építettük. Jó példa: a konduktorok vigyáznak nyáron a dolgozók gyermekeire, a klinika orvosai pedig egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak. Igyekszünk minél több belső energiát és erőforrást használni. A gyógyító tevékenység miatt a munkaköreink többségében nem megvalósítható az otthoni munkavégzés, így rákényszerültünk arra, hogy más eszközöket találjunk, hogy érezzék a munkavállalók a családi életük támogatását.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

– A legszebb élményeim a 2019-20-as tanévhez, a 250-es jubileumi esztendőhöz köthetőek. Olyan lélekemelő, ünnepi rendezvényeink voltak, amelyek során együtt élhettük meg a kollégáimmal az egyetemhez tartozás fennkölt érzését. A tanévnyitó a hallgatókkal, a munkatársakkal örök emlék marad.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?

– Úgy érzem, az intézkedési palettánk ékköve az egészségügyi szolgáltatás, amellyel kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Van egy alapellátási szolgáltatásunk, a családbarát rendelés, kiegészülve egy klinikák közötti betegúttal. Büszkék vagyunk a prevenciós szűrővizsgálati csomagunkra, és a mentális segítségnyújtás is kiemelt jelentőségű.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?

– Mindenkit arra bátorítanék, hogy gondolja végig, milyen szinergiákat tud kihasználni a szervezetén belül. Általánosságban azt tanácsolnám, a legfontosabb elhinni, hogy sokkal többet ad egy családbarát szemlélet egy szervezetnek, mint amennyibe kerül. Azzal, hogy növelik a munkavállalók biztonságérzetét és csökkentik a fluktuációt, sokkal többet adnak, mint amennyi költséggel az intézkedések járnak.

Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapokban a munka és a magánélet között?

– Három kisiskolás korú gyermek édesanyjaként látom, hogy a munka és a magénélet összehangolása folyamatos zsonglőrködés, de nagyon szerencsés vagyok, mert egy kifejezetten támogató családban élek. A férjem és a négy nagyszülő segítségének köszönhetően nincs nálunk megoldhatatlan helyzet. Úgy érzem, a kulcs a munkahely hozzáállásán túl egy támogató közeg. A családban minden héten elosztjuk a napokat, hogy ki melyikért felelős, így mindannyian aktívan jelen lehetünk a gyerekek életében, délutánonként hozzuk-visszük őket a különórákra, edzésekre, esténként pedig megkaphatják az igény szerinti aktív szülői jelenlétet. A férjemmel arra is tudatosan odafigyelünk, hogy rendszeresen szervezzünk programot kettesben – legyen az akár kulturális, akár sportprogram. Ez utóbbi engem kifejezetten feltölt. És ilyenkor jönnek egyébként a legjobb ötletek.

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?

– Nagyon sok tervünk van, a csapatommal folyamatosan figyeljük a körülöttünk lévő trendeket, járunk szakmai rendezvényekre és futás közben is jönnek a gondolatok. Idén szeretnénk beindítani egy kismama programot, bővíteni a családtámogatási rendszerünket, illetve a HR területtel kialakítani egy professzionális onboarding rendszert. Ez felgyorsítja majd az új belépők integrálását, hogy az a lehető leghatékonyabb formában történjen.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

– Nagyon sokat dolgoztunk azon az elmúlt időszakban, hogy kialakítsunk egy saját munkahelyi bölcsődét, de ez eddig nem jött össze. Ezt mindenképpen szeretném megvalósítani. Emellett terveim között szerepel családbarát irodák kialakítása, ahol a játszósarokban tölthetik az időt a kicsik, amíg a szülők dolgoznak. A harmadik ötlet pedig a rekreációval függ össze. Fontosnak tartom, hogy a munkavégzés előtt, után legyen lehetőségük a munkatársaknak sportolásra és pihenésre az erre alkalmas helyiségekben. Az egészségügyi tevékenység az egyik legstresszesebb foglalkozás, nagy a felelősség, nem lehet hibázni. Ezeket néhány helyen már meg tudtuk valósítani, de szeretnénk tovább bővíteni.