A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények. 

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.      

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk. 

A Magyar Suzuki Zrt.-t 1991-ben alapították, az elmúlt bő harminc év alatt pedig az európai járműgyártás meghatározó szereplőjévé vált. Magyarország egyik vezető iparvállalataként jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság teljesítményéhez. A munkavállalók, a partnerek és a beszállítók, valamint a 78 tagú országos márkakereskedői hálózat által nagyságrendileg 10 ezer ember számára biztosít megélhetést. A vállalat regionális HR és Jogi igazgatója, Dr. Varga Zoltán a biztonságot, a stabilitást és a folyamatos tanulást tűzte zászlajára.

Mi motiválta akkor, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?

– Édesapám rendőrként szolgált. Engem is vonzott egyfajta hivatástudat, a közösségért való tenni akarás, ami a mai napig jellemez. Talán innen jött a személyes elköteleződésem. Jogászként végeztem és elsősorban ügyészi pályára készültem. Már a karrierem elején sikerült vállalati jogászként a Magyar Suzuki Zrt.-nél elhelyezkednem. Egy sokoldalú, multinacionális szervezethez kerültem, ahol megismertem a gyár teljes működését, és kezdetben, ami a HR területhez segítséget nyújtott, rengeteget foglalkoztam munkaügyi és munkajogi témákkal is. Szimpatikus volt ez a terület, így a cégvezetéstől érkező felkérésre rábólintva, a jogi területet kiegészítve, 2021-től a HR és Társasági Támogatások Osztályt is vezethetem. Az a közösség, amelyben dolgozhatok, és az a menedzsment, amely támogat, olyan motivációt adott és ad nap mint nap, melynek köszönhetően nem sokat hezitáltam, elvállalom-e ezt a kihívást.

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?  

– A legbüszkébb nem egy döntésre, hanem a csapatomra vagyok. A pandémiás időszak kellős közepén kerültem a HR területre. Akkor kellett stabil és biztonságos munkakörülményeket teremtenünk a kollégáink számára, ez pedig számos kihívás elé állított bennünket. Ebben a kritikus és bizonytalan korszakban remekül vizsgázott a Suzuki teljes csapata. Erre a helytállásra, flexibilitásra és a változó körülményekhez való kitűnő alkalmazkodásra vagyok a legbüszkébb.

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?

– Mindig nyitott szemmel járok és sokat olvasok. Az utazásaimról a legtöbbször az élmények mellett egy-egy jó ötlettel térek haza. A fő hitvallásunk: első a biztonság, és csak ezt követi a minőség és a produktivitás. Ezen elvek mentén kitűzött céljainkat pedig csak egy egészséges és tettre kész csapat tudja elérni és megvalósítani, tehát az egészségmegőrzéssel kapcsolatos jó gyakorlatokra is fókuszálok, hiszen azok rövid- és hosszú távon is fontosak a közösségünknek. Emellett az egyik családbarát újdonságunk a nyári táborunk lesz, melyet kollégaink jelzéseit figyelembe véve valósítunk meg idén először, és melynek köszönhetően 100 suzukis gyerek táborozását támogatjuk majd. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy odafigyeljünk kollégáink egészségére.

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?  

– Sok mindenben egyediek vagyunk. Ha például az állami pihenőnap hétvégére esik, a nálunk dolgozók megkapják a rá következő munkanapot szabadságnak. Ebből akár öt is összejöhet egy évben, ilyenkor ez összesen plusz egy hét pihenést, feltöltődést, családdal töltött időt jelent!  

Saját óvodai csoportjaink vannak, ahol 50 férőhelyet biztosítunk munkatársaink gyerekei számára. Az intézmény hosszított nyitvatartást biztosít számunkra, így kollégáink biztonságban tudhatják gyermekeiket, míg munkában vannak.  

A dolgos mindennapok során sokunknak se ideje, se energiája, kedve a szabadidejét a konyhában tölteni, ezért mindenki számára ingyenesen biztosítunk napi egy meleg étkezést, amely öt menüből és gazdag á la carte kínálatból áll. Így a szabadidő valóban szabad és a családé lehet, nem kell azzal foglalkozni, hogy legyen meleg ebéd vagy vacsora.  

Nemcsak Suzuki szállókkal rendelkezünk, hanem több olyan lakással is, amelyben 1+1 évig kedvezményesen lakhatnak a suzukis családok. Vállalatunk kimagasló társadalmi felelősségvállalásban is, és ezzel párhuzamosan erős a saját közösségünk iránt vállalt felelősségtudatunk. Itt nemcsak a stabilitásunkra gondolok. Egy, a japánoknál látott jó példa jut az eszembe. Kiemelkedőek a bajtársiasságban, senkit sem hagynak magára a cégen belül. Ha valakinek nincsenek kimagasló képességei, a csapat azt is húzza magával és fejleszti. Aki egyszer bekerül hozzánk és megvan benne a tenni akarás, azért mi is mindent megteszünk. Biztosítjuk a megfelelő kihívásokat, a jókedvet, a fejlődési lehetőséget.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

– A vállalathoz való belépésem napja. Rendkívül inspiráló és emlékezetes nap volt. Hálás vagyok, hogy Mezőkövesdről érkező viszonylag pályakezdőként lehetőséget kaptam egy ekkora cégnél dolgozni. Azóta is töretlen szenvedéllyel végzem a munkámat. Minden nap igyekszem jó dolgokat tanulni és visszaadni valamit abból, amit kaptam és a mai napig kapok.

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?

– A legfontosabbnak a stabilitást tartom. Számunkra munkatársaink jelentik a legfőbb értéket, ezért eddig is minden évben növekedett a bérük, bővült azoknak a juttatásoknak a köre, amellyel éreztetjük és erősítjük a megbecsülést. Szerintem akkor tud az ember a magánéletére koncentrálni, amikor stabilnak érzi a munkahelyét. Ha ez nincs rendben, nem tud kellő energiával fókuszálni a családjára, mert a főnökén, a kollégáin, a feladatain rágódik. Egy munkahelynek stabil támasznak kell lenni a munkavállalók életében. Minden más eltörpül emellett. Ha ez adott, akkor a munkavállaló szabadideje a családjának szentelhető. Törődünk munkatársaink egészségével is, mindezt egy egészséggondozó program keretében tesszük. Kollégáink és családjuk szabadidős tevékenységeit is támogatjuk és baj esetén mellettük állunk. Igyekszünk minden helyzetben támogató, gondoskodó partnerei lenni kollégáinknak.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?  

– Ha kollégáink megtalálják az egyensúlyt a család - magánélet - munka háromszögben, a munkahelyükkel is elégedettebbek lesznek. Elengedhetetlen, hogy törődjünk a munkahelyi jólétünkkel is, hiszen a napunk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, ezért fontosak a munkahelyi kapcsolataink is, és az, hogy amennyire csak lehet, családbarát szemlélettel álljunk az üzleti és a stratégiai döntésekhez. Hangsúlyos, hogy a munkavállalók egészségére is fókuszáljunk, akár menedzserszűréssel, kitelepülő egészségfelméréssel, támogassuk a sportolásukat, kellemes munkahelyi légkört teremtsünk, kommunikáljunk, hallgassuk meg, és vonjuk be a döntéshozatalba a kollégáinkat. Adjunk lehetőséget a képzésre, a meglévő tudás fejlesztésére, mert hosszú távon ez a siker kulcsa.

Ön személy szerint mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?  

– Szerencsés helyzetben vagyok. Szeretek dolgozni, igazi szenvedéllyel végzem a munkámat, mely számomra valódi stabilitást ad. A cégünk ebből a szempontból is ideális hely, mert mindenki megtalálhatja az egyensúlyt. Szenvedélyesen szeretek olvasni, utazni, illetve kerékpározni. Korábban ökölvívóedzéseken is részt vettem, de mostanában erre már nem igazán van lehetőségem.

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?

– Nagyon szeretnék kialakítani egy olyan globális tehetséggondozó rendszert, amelyben a tudásmegosztásra, a fiatalok integrálására és a világkép kiszélesítésére helyeznénk a hangsúlyt. Beléptünk a duális képzés rendszerébe is. Idén szeptemberben kezdődik az együttműködés az első intézménnyel, mely diákjainak szakmai, gyakorlati képzését vállaljuk, és a tervek szerint további szakiskolák is bekerülnek majd a programunkba. A diákok gyakorlati tudásra tesznek szert nálunk, bepillanthatnak gyárunk működésébe, megismerhetik a vállalati kultúránkat, kiváló szakemberektől tanulhatnak, és az iskola elvégzése után akár munkalehetőséghez is juthatnak.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

– Rengeteg ötletem van, de sokkal fontosabb azok megvalósítása egy csapatként.