– Egyik feladatunk, hogy segítsük az élet újraindulását és olyan javaslatokat terjesszünk a kormány elé, hogy az hatékony, soron kívüli döntéseket hozhasson – hangsúlyozta Novák Katalin a testület ülése után. – Az a célunk, hogy még jobb életet élhessünk, mint a járvány előtt. A harmadik hullám véget ért, de továbbra is az oltás a biztonságunk garanciája. Már döntés született arról, hogy 5,5 millió beoltottnál számos korlátozás megszűnjön: általánosan búcsút mondhatunk majd a maszknak, a védettségi igazolvány használata pedig kisebb körre korlátozódik, de a koncerteken, sporteseményeken jellemzően megmarad. Már a 12 évnél idősebb gyermekek oltása is elindult, mindenkit csak arra biztatok, aki nem vette még fel az oltást, tegye meg!

Többletforrások a kultúra talpraállításához

A tájékoztatón elhangzott, hogy a kultúráról sokáig le kellett mondanunk, ami nemcsak az ágazatban dolgozók számára nehezítette meg a mindennapokat, de a kultúrafogyasztók számára is jelentős böjtöt jelentett ez az időszak. A kultúrát segíteni kell, hogy minél hamarabb talpra állhasson, így többletforrások bevonására is szükség van.

– A járvány időszaka alatt kidolgoztunk egy olyan programot, amely magas színvonalú, kiszámítható működést tesz lehetővé a 17+1 kultúrstratégiai intézmény 2021-25-ig terjedő időszakára – mondta Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. – Idén ez 19 milliárd forintos plusz forrást biztosít a kultúrára, jövőre ez az összeg 20 milliárd forint lesz. Ez a támogatás olyan jelentős fejlődést tesz lehetővé, amelyre az elmúlt 50 évben nem volt példa.

Újraéledhetnek a fesztiválok

A fesztiválok támogatása is kiemelt fontosságú, erre külön programot dolgoznak ki, amely többek között a kistelepüléseket is érinti majd.

– Az élet újraindításának a motorja a kultúra – erősítette meg Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára. – Az ágazatban tevékenykedők tudják, hogy át kell venniük a stafétát az eddig főszerepet vállaló egészségügyi dolgozóktól. A Köszönjük, Magyarország! program keretében 2800 művész kapott 500 ezer forintos fizetést. A támogatottak ezzel vállalták, hogy felolvasó esteket, előadásokat vagy koncerteket tartanak. A térzene programok is megújulnak, kivisszük a klasszikus zenét a közterekbe, illetve a kistelepülések további pályázatokra is jelentkezhetnek – a többi között a fesztiválszervezéssel kapcsolatban is. Szeretnénk újra előcsalogatni otthonaikból az embereket, akik a járvány alatt elszoktak a közösségi programoktól.

Emelhetik a TAO keretét

Novák Katalin beszámolt arról is, hogy a társasági adóval (TAO-támogatás) kapcsolatosan javasolják: a jelenlegi 100 milliárdos éves keretet emeljék vissza a korábbi 125 milliárdosra, ezzel hozzásegítve a sportszervezeteket az elmaradt vagy félbemaradt sportfejlesztések befejezéséhez és az utánpótlás támogatásához.

– Ez komoly terhet vesz le a szülők válláról, hiszen a felszerelések és a körülmények a továbbiakban is adottak lesznek a gyermekek színvonalas sportolásához – mutatott rá a miniszter.

(fotó: Balogh Zoltán/MTI)