Az online közvetített kétnapos, hétfőn kezdődött eseményen magyar és lengyel kormányzati tisztségviselők, diplomaták, vállalkozók vitattak meg különböző témákat. Novák Katalin a Családbarát Európa. Mit lehet tenni a népességfogyás ellen? című panelben szólalt fel.

Úgy vélekedett: a kontinensen a legnagyobb kihívás demográfiai. A koronavírus-járvány alatt sajátos körülmények közé került a gyermeknevelés – mondta a miniszter. Példaként említette, hogy ebben az időszakban a nagyszülők nem tudnak annyira aktívan segítséget nyújtani, mint egyébként.

Magyarországon már a pandémia első hulláma során meghosszabbították a gyermekek után járó támogatások folyósítási idejét – közölte Novák Katalin.

A miniszter kiemelte, hogy a járvány nyomán előálló gazdasági válság idején Magyarországon – más államokkal ellentétben – a családtámogatások nem szűkülnek, hanem bővülnek.

Felidézte, hogy jövőre megkezdik a 13. havi nyugdíj visszaépítését, az év második felétől pedig a nők a szülést követően egy ideig több pénzt kapnak majd, mint amennyit korábban fizetés formájában kerestek.

– Indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja is – fűzte hozzá Novák Katalin.