A 173/2011 (VIII24) kormányrendelet 4 kategóriába sorolja a különböző pirotechnikai eszközöket. Ezek közül csak az 1-es, 2-es és 3-as csoportba esőket lehet magáncélra megvásárolni. A petárda nem szerepel egyik osztályban sem, hiszen – egészségkárosító hatása miatt – használata szigorúan tilos. A szabályok be nem tartása akár 150 000 forintos pénzbüntetést is vonhat maga után.

"csak az 1-es, 2-es és 3-as csoportba esőket lehet magáncélra megvásárolni"

Kiskorúak nem használhatják!

A 1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket 14 éven aluli kiskorú nem vásárolhatja meg, sőt nem is gyújthatja meg felnőtt nélkül. A szinte veszélytelen párszáz forintos eszközök táborát erősíti például a szülinapi tortán meggyújtható tűzijáték, a recsegve elégő sárkánytojás vagy a pokolbogyó is. A 2-es kategóriát már a jóval komolyabb tűzijátékok alkotják, melyeknél a korhatár is 16 évre emelkedik. Az 1-es csoportban szereplő pirotechnikai eszközökkel egyetemben egész évben felhasználhatók. Vásárláskor érdemes olyat választani, ami stabilan megáll, nehogy bajt okozzon.

Csak szilveszterkor!

A 3-as kategória tűzijátékai csak 18. életévét betöltött személy vásárolhatja meg és használhatja. December 28-31. között megvásárolhatják és tárolhatják 3 kg nettó hatóanyag mennyiségig, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig ellőhetik a kezelési útmutatóban leírtak szerint. A fenti időszakon kívül magánszemély ilyen terméket nem tarthat, és előzetes bejelentés után is csak szakképzett pirotechnikus használhatja fel. A fel nem használt tűzijátékot január 5-ig vissza kell vinni az árushoz, aki köteles térítésmentesen visszavenni a terméket.

Nem mindegy, hol vásárolunk

Saját és környezetünk biztonsága, egészsége miatt is nagyon fontos, hogy ne autók csomagtartójából vásároljunk tűzijátékot, hanem megbízható üzletekből vagy engedéllyel rendelkező árusoktól. A megvásárolt pirotechnikai eszközzel ne kísérletezzünk! Csak a használati útmutatóban leírtak szerint használjuk, és csakis a tájékoztatóban feltüntetett helyszíneken. A Fogyasztóvédelmi Hatóság is ellenőrzi a pirotechnikai eszközöket az ideiglenes árusító bódéknál. Ellenőrzik, hogy bejelentették-e a forgalmazási szándékot, biztonságosak-e a termékek, megfelelő-e a vevők tájékoztatása, vagyis az árukat ellátták-e magyar nyelvű használati utasítással, tájékoztatóval is.

A kevésbé hangos is lehet látványos

Legyen lényeges szempont tűzijáték vásárlásakor, hogy használatkor minél kisebb legyen a zajártalom. Gondoljunk a környéken már alvó kisbabákra, és – ugyan unalomig kell ismételni minden évben, de igenis gondoljunk – a négylábú kedvencekre is. Kaphatók „halkabb”, de igazán látványos tűzijátékok is, érdeklődjünk bátran az eladóktól, melyek ezek, és ne 6 csomag „sorozat sikollyal” vagy „bombateleppel” térjünk haza szilveszterezni.

Állattartók figyelem!

Minden évben számos kutya és macska szökik el otthonról, annyira megijednek a szilveszteri fény- és hanghatásoktól. Akik a tűzijáték rajongók táborát erősítik, nagy eséllyel nem fogják vissza magukat, amikor rakétavásárlásra kerül a sor. Épp ezért a gazdiknak minden óvintézkedést meg kell tenni, hogy az állatok biztonságban legyenek. A legideálisabb, ha mi is otthon töltjük az estét, de ha ez nem megoldható, akkor szilveszter éjjelén engedjük be a házba még azokat a négylábúakat is, akik egyébként a kertben töltik az életüket. Nem elég megkötni, kinti ketrecbe, kennelbe zárni az állatokat, mert nem tudhatjuk, mit válthat ki belőlük az ijedtség. A ház falai tompítják a kinti robbanások zaját, és kevesebb eséllyel szökik el tőlünk a háziállatunk.

Nyugodtabb kedvencek

Vegyük körbe a kutyusokat és a cicákat kedvenc játékaikkal, segíthet a nyugodt zene is, ami elnyomja a durranások hangját. Jó módszer a megelőzés: bizonyos feromonok nyugtató hatással bírnak a kutyákra és a macskákra. A kutyáknak beszerezhetünk ilyen hormont tartalmazó nyakörvet, a cicás változat pedig párologtató és spray változatban érhető el. Pár nappal a szilveszteri időszak előtt kezdjük meg a kezelést! A cicák esetében sokat segít a macskamenta is. Minden óvintézkedés ellenére is megtörténhet a baj, ezért elengedhetetlen a chip és a gazdi elérhetőségével ellátott biléta a nyakörvön. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél kevesebb kisállat essen a petárdák és a tűzijátékok áldozatává!

(Fotó: Shutterstock)