Az év utolsó napja elsősorban a partik ideje, de akkor sincs tragédia, ha otthon maradunk. Felejtsük el az unalmas tévéműsorokat és inkább legyen a közös játéké a főszerep!  Biztos, hogy a táncból sem akar senki kimaradni… és a legkisebbeknek már az is élmény, ha anyát és apát szórakozni látják.

Előkészületek  

  • Kezdjük a bulit azzal, hogy kicsit átrendezzük a lakást – ez a kicsiknek már önmagában óriási kaland! – legyen minél több hely a játékhoz és a tánchoz.  
  • Díszítsünk közösen a gyerekekkel! Krepp papírból készülhet boszorkánylépcső, alkothatunk egyszerű girlandot is, jöhetnek a lufik, házilag készített partizászlók és lampionok.  
  • Vacsorára törekedjünk egyszerű, gyorsan elkészíthető ételekre, és kölyökpezsgőről is gondoskodjuk! Szilveszterkor kötelező elem a jövő évi anyagi biztonságot garantáló lencse, a virsli, de lehetnek szendvicsek és süti is (ha karácsony után még van hozzá hely a pocakokban.)  
  • Egy évben egyszer lehetünk lazábbak az esti lefekvéssel kapcsolatban, viszont egy jó nagy délutáni alvással mindenki feltöltődve várhatja az éjfélt.  
  • Ki lesz a DJ? Érdemes több órányi zenével készülni, senki kedvencei ne maradjanak ki! A nagyobbak akár magukra vállalhatják a zenefelelősi posztot is.    
  • Bár nem farsang, de elő a jelmezekkel! Akár egy közös témát is választhatunk, lehetünk rajzfilmhősök, popsztárok vagy éppen a nagy Gatsby szereplői is.  
  • Vicces applikációk helyett készítsünk kartonból fotókellékeket. Vágjunk ki kalap, szemüveg, bajuszformákat, ezeket hurkapálcára rögzítve kész is az esti partikellék. Lőjünk sok-sok képet!  

Mit játsszunk?

Sokféle hangulatos csapatjátékot játszhatunk, amik összekovácsolják a társaságot.  

Táncos játékok

Székfoglaló: Eggyel kevesebb széket rakunk körbe, mint ahányan vagyunk. Amíg szól a zene, mindenki táncolva körbejár. Amint megáll a zene, mindenki lehuppan egy székre. Akinek nem jut, az kiesik. Hogy ne legyen durcáskodás, legyen a kieső a következő körben az, aki megállítja a zenét!

Tánc a lufival: A párok egy felfújt lufit tartanak a homlokuk között és így kell táncolniuk. Az győz, aki a legtovább bírja, úgy, hogy nem durran ki, vagy nem esik ki a lufi.

Tánc újságpapíron: Válasszunk párt, akivel úgy táncolunk, hogy egyre kisebbre hajtogatjuk a talpunk alatt az újságpapírt. Aki legtovább a papíron marad, az lesz a győztes.

Seprűs tánc: Körben állunk és zenére adogatjuk egymásnak a partvist, de előtte forgunk is vele egyet. Akinek a kezében van a partvis vagy a seprű, amikor megáll a zene, az kiesett.

Vicces játékok

Activity, vagy Amerikából jöttem: Ezek a jolly joker játékok, amelyek garantálják a jó hangulatot.

Ki vagyok?:  A játékhoz ragadós cetlik, vagy hajpántok szükségesek, amikbe beilleszthetők a  cédulák. Ha a résztvevők már tudnak írni, akkor a papírokra felírjuk, akit ki kell találni, a kicsiknek rajzolhatunk. A lényeg, hogy a játékos a feltett kérdéseiből kitalálja, ki is éppen. Játszhatunk mesehősökkel, történelmi szereplőkkel, sorozatsztárokkal, vagy mindenki által ismert családtagokkal.  

Képtelen ötletek, képaláírás játék: Nézzünk szét a számítógépünkön, telefonunkban, biztosan találunk olyan fotókat, ahol valaki például tátott szájjal áll, lemaradt a keze/lába vagy éppen elbambul. Gyártsunk minél viccesebb képaláírásokat, amit ki is nyomtathatunk, de akár képregényt is készíthetünk szóbuborékokkal.  

Mozgásos játékok

Párnacsata, vagy zoknigolyócsata: Keressen mindenki fedezéket és tűz! Aki nem „harcol”, számolhatja a találatokat.

Célba dobás: A zoknilabdákkal, kisebb gumi- vagy szivacslabdával célba dobni is lehet, vegyünk elő egy papírkosarat vagy egy vödröt.  

Pihi

A gyerekek hajlamosak túlpörögni, és a fáradsággal együtt jár a nyűgösködés is. Még éjfél előtt legyen egy kis idő lecsendesedni, lehet egy rövid mesenézés, olvasás, egy összebújós mesélés. Idézzük fel az év legszebb pillanatait, mi volt az év kedvenc filmje, dala, mesekönyve.  

Éjfél után

Szilveszteri fogadalmak: Írjuk fel külön-külön cetlikre az összes fogadalmat (a gyerekek le is rajzolhatják), dobjuk be egy kalapba, húzzuk ki egyenként és próbáljuk együtt megfejteni, melyik fogadalom kié lehet.  

Hajnaltájban: Amikor már csendesedik a társaság és a legkisebbek ágyba bújtak, a felnőttek is megoszthatják egymással újévi vágyaikat, a különleges hangulat legszebb pillanata lehet egy mély beszélgetés is!

Boldog Új Évet Kívánunk!