Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára köszöntő beszédében felidézte: jóval gyermekei születése előtt találkozott már a Ringatóval, és már akkor megérintette, milyen fantasztikus az együtt zenélés, együtt éneklés öröme.

Fontos, hogy már a születés után meg tudjuk mutatni gyerekeinknek a zene, a művészetek szeretetét, hiszen fejleszti őket, a szókincsüket, a tudásukat, a nyitottságukat a világra - hangsúlyozta, hozzátéve: ő maga is énekel a gyerekeinek.

"Fantasztikus érzés azt látni, hogy csillog a szemükben a fény ebben az együtt eltöltött időben" - mondta, kiemelve: Gróh Ilona a Ringató kezdeményezéssel az éneklést és mondókázást közösségi élménnyé tette, ami fantasztikus energiákat tud felszabadítani.

Kodály Zoltánt idézve azt mondta: csak boldog gyermekekből lehetnek boldog felnőttek, és csak boldog felnőttekből lehet boldog ország.

Mint kiemelte, azon dolgoznak nap mint nap, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon, a magyar családok minél boldogabban élhessenek, olyan otthonuk legyen, amilyet ők szeretnének és a gyermekvállalás ne jelentsen problémát.

 Gróh Ilona, a Ringató alapítója elmondta: a Ringató módszer őszi családi napját abból az alkalomból rendezték meg, hogy megjelent a Ringató - Piros könyv, Hetvenhét magyar népdal című kiadványa és a Ringató Kiadó másik új könyve, a Borsi mesék - A hegedű, a duda, a furulya és a tekerő címmel.

Kiemelte: az eseményre számos Ringató-foglalkozásvezető érkezett szerte Magyarországról és a határon túlról is, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Vajdaságból és Ausztriából.