Az egyre növekvő stresszt igenis le kell vezetni, és segítenünk kell a gyerekeknek is a levezetésében - hangsúlyozza Balajti Mariann, gyermek és család érzelmi intelligencia fejlesztő szakértő, meseíró. A szakértő összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amivel megnyugtathatjuk a gyerekeket, és egy mesével segít feldolgozni a feszültséget a gyermekekben. 

Beszélgessünk!

Elsősorban beszélnünk kell az eseményekről, természetesen szigorúan az életkoruknak megfelelő szinten. Legyen lehetőségük kérdezni, és csak ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg, ne terheljük őket olyasmivel, amit még nem érthetnek meg, az csak újabb ijedtség forrása lehet.

Beszédünk legyen hiteles, őszinte, és próbáljunk pozitív szemlélettel hozzáállni a jövőhöz, ezzel segítve a gyermek lelki békéjét. 

Mozogjunk!

Nagyon fontos, hogy nagy mozgásos játékokat játsszunk, ez remek feszültségoldó. Kergetőzzünk, fogócskázzunk, táncoljunk, vagy rendezzünk táncversenyt.

Kiránduljunk a természetben!

Legyünk sokat a szabadban, a természetben, aminek szerencsére az időjárás egyre inkább kedvez . A természetben tartózkodás megnyugtató hatása bizonyított.

Nevessünk!

Nevessünk sokat, a nevetés is oldja a feszültséget. Mókázzunk, birkózzunk, fessük ki egymást, adjunk egymásnak tréfás feladatokat.

Öleljük meg egymást! 

Az ölelés erősíti az összetartozás, a nem vagyunk egyedül érzését, és egyébként is csodás érzés ez, ne vonjuk meg magunktól sem.

Meséljünk! 

Nagyon fontos a mese, mint olyan megnyugtató eszköz, ahol a jó győzedelmeskedik, és a mese segítségével a gyerek sokféle érzést megismer, átél. A mese után pedig beszélgessünk a gyerekekkel egy kicsit.