Egy sor trauma, kudarc, vizsgálat és beavatkozás után teljesen érthető, hogy sok szülő értetlenül, megrökönyödve áll az örökbefogadást megelőző alkalmassági vizsgálat előtt. Nem kell azonban ettől megijedni, hiszen a vizsgálat célja, hogy a lehető legboldogabb, harmonikus új családot alkossanak a gyermek és az örökbefogadó szülők. Mészáros Krisztina klinikai szakpszichológussal, az Ágacska Alapítvány szakmai vezetőjével beszélgettünk. 

„A cél, hogy a gyermek a lehető legjobb helyre kerülhessen”

– Az örökbefogadási vizsgálat részét képezi a pszichológiai alkalmassági vizsgálat – kezdi Mészáros Krisztina. 

– Ez a vizsgálat a gyakorlatban, egy vagy több feltáró beszélgetésből, illetve különböző önkitöltős, írásos vagy szóbeli, projektív teszt felvételéből épül fel. A pszichológusok szabad kezet kapnak abban, hogy milyen módszerekkel vizsgálnak, a cél, hogy az örökbe fogadni vágyó szülők személyiségvonásait felmérjék. Nem kell ettől megijedni, hiszen alapvetően a komoly személyiségzavarokat, súlyos pszichotikus zavarokat szeretnék ezzel kiszűrni. Emellett kíváncsiak a jelentkezők személyes történetére, családi hátterére, örökbefogadással kapcsolatos motivációira, kétségeire, félelmeire. Minderre értelemszerűen azért van szükség, mert egy örökbefogadott gyermek eleve rengeteg nehézségen, traumán megy keresztül, mire az örökbefogadó szülőkhöz kerül. Erre pszichésen késznek kell lennie a szülőknek. 

Rendelkezniük kell bizonyos felkészültséggel, kompetenciákkal, hogy a felmerülő nehézségeket kezelni tudják, illetve, hogy az örökbefogadott gyermeknek lehetőség szerint ne kelljen újabb elszakadást, traumát átélnie. Ami még nagyon fontos, hogy itt nemcsak azt nézik, hogy a szülők „alkalmasak-e” egy gyermek örökbefogadására, hanem azt is, hogy milyen életkorú, habitusú, személyiségű, egészségi állapotú csemete illene leginkább hozzájuk. Lényeges, hogy olyan döntés szülessen, és olyan családot találjanak a szakemberek, ahol a gyermek számára a saját személyes fejlődéstörténete alapján a lehető legoptimálisabb körülmények biztosíthatóak – magyarázza. 

– Előfordulhat például olyan, hogy egy idősebb házaspár mindenképpen újszülöttet szeretne, ami nem biztos, hogy ideális, hiszen a gyermeket fel is kell nevelni. Erre ilyenkor a szakemberek finoman felhívják a figyelmet, és segítik a megfelelő, reális döntés felé terelgetni a szülőket. Fontos, hogy a szakemberek segíteni szeretnének, hiszen mindenkinek az a legfontosabb, hogy ezek a gyermekek boldog családba kerülhessenek – teszi hozzá.

Elfogadó attitűd

– Minél nyitottabbak, alkalmazkodóbbak, elfogadóbbak vagyunk, annál rövidebb a várakozási idő a gyermekre. Azt gondolom, hogy nagyon fontos az elfogadó attitűd. Természetesen nem a magunkra erőltetett beletörődésről van szó, hanem őszinte nyitottságról. Ebben az akkreditált, részletesen kidolgozott, az Ágacska Alapítványnál is igénybe vehető felkészítő tanfolyamok is rengeteget segítenek. A 40 órás, ingyenes akkreditált örökbefogadásra felkészítő tanfolyamainkon tapasztalt szakemberek avatják be a szülőket az örökbefogadás örömteli, ugyanakkor időnként rögös folyamatába. A nálunk dolgozó kollégák nagy többsége maga is örökbefogadó szülő, így nemcsak szakmai álláspontokat, de személyes hétköznapi élményeket, tapasztalatokat is meg tudnak osztani a résztvevőkkel. Ennek keretében egyfajta érzékenyítés is zajlik, hiszen részletesebb képet kapnak a párok arról, hogy mennyiben számít például a gyermek származása, vagy mit takar pontosan az orvosi alkalmassági vizsgálat, amitől a legtöbben szintén tartani szoktak. Itt csupán azt nézik, hogy nem szenvednek-e a szülők olyan testi, érzékszervi vagy értelmi fogyatékosságban, betegségben, ami a gyermek fejlődését potenciálisan veszélyezteti, vagy ami miatt nem tudnak majd a gyermekről megfelelően gondoskodni. Ehhez a jelentkezőknek a háziorvosuktól kell kérniük egy igazolást. Ennek keretében írásos formában arra is rákérdeznek, hogy nem küzdenek-e súlyos pszichotikus zavarral, alkohol- vagy drogfüggőséggel – mondja Krisztina. 

– Itt érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a szülők, de az örökbefogadásra kerülő gyermekek egészségi állapota is kérdés, hiszen a jelentkezőknek ebben is állást kell foglalniuk, hogy mit képesek vállalni. Fontos tudni, hogy az egészség fogalma rendkívül tág, a testi/értelmi fogyatékosságtól egy egyszerű allergiáig minden ide tartozik. Ha a szülők úgy nyilatkoznak, hogy semmilyen egészségügyi problémája ne legyen a gyermeknek, akkor valójában egy múló allergiával rendelkező csemetét is elutasítanak. Pedig sokszor ezek a gyermekek, ahogy beköltöznek a végleges örökbefogadó családjukhoz, az ilyen természetű enyhébb betegségből szinte azonnal kigyógyulnak. A jó örökbefogadó szülő terápiás szülő is egyben, a gyermek a végleges otthonába érkezve azonnal gyógyulni is kezd, ha megérzi, hogy az adott családban ő lett a várva várt gyermek.

„Az az ideális környezet, ahol a gyermek testileg, értelmileg és érzelmileg harmonikusan fejlődhet”

– Az alkalmassági vizsgálat következő lépcsőfoka a környezettanulmány, amelynek során a gyermekvédelmi szakember meglátogatja a családot abban az otthonban, ahol az örökbefogadott gyermekkel szeretnének együtt élni. Mivel ez magában foglalja a jelentkezők anyagi helyzetének, életkörülményeinek feltérképezését is, a legtöbben ezt a vizsgálatot is ódzkodva, fenntartásokkal kezelik. Pedig itt sem az a lényeg, hogy kacsalábon forgó palotát és dúsan megrakott bankszámlát tudjunk felmutatni, hanem hogy a szakemberek a komoly szélsőségeket kizárhassák. Az örökbefogadáshoz nincs előírt minimális jövedelem sem. Nyilvánvalóan, ha az otthonunkban nincs víz vagy áram, az problémát fog jelenteni, de ha aránylag kicsi a lakás, ellenben nagyon otthonos, szeretetteljes, és a gyermeknek megteremthető benne a saját tere, akkor abszolút nincs okunk aggodalomra.

Feketéné Böröcz Virág, az OGYSZ igazgatóhelyettese az alábbi videóban megosztja a szakmai tapasztalatát arról, hogy mi segíthet átlendülni azokon a nehéz pillanatokon, melyek az örökbefogadás folyamatában megjelenhetnek.

Felkészülés a nehézségekre – türelem és kötődés

– Az egyik legfontosabb az alkalmasság szempontjából, hogy a jelentkező szülők kellően tájékozottak és érzelmileg felkészültek legyenek. Tisztában kell lenniük azzal, hogy az örökbefogadással létrejövő család más, mint azok a családok, ahová vér szerinti gyermek érkezik. Mint ahogy azzal is, hogy egy örökbefogadott csemete eleve veszteségekkel érkezik a családba. Sokszor egy olyan családba, ahol szintén veszteségek, traumák sorát élték már át a szülők. Ha egy örökbefogadó pár például azzal szembesül, hogy a gyermek az átlagnál nyűgösebb, sírósabb, akkor tudják, hogy ezt nem szabad magukra venni. Ez a magával hozott traumák következménye, amit fel kell dolgozniuk közösen. Az első, sokszor nyugodtabb időszak után megjelenő „rosszalkodás” általában egyébként jót jelent, méghozzá azt, hogy a gyermek fel tud oldódni, otthon érzi magát. A szülőknek kell mindig nyugodtabbnak, türelmesebbnek maradniuk ilyen helyzetekben, hogy a gyerekben feltörő érzelmi sebeket gyógyítani tudják. Mindig ők a stabil, biztonságot nyújtó háttér. Tisztában kell lenni azzal is, hogy nem szabad a gyermek elől az örökbefogadásának és származásának tényét eltitkolni. Biztosítani kell az ez utóbbi megismeréséhez való jogát. Illetve a gyermek pozitív énképének kialakítása miatt sem a vér szerinti, sem a nevelőszülőt nem szabad soha teljesen negatív színben feltüntetni a gyermek előtt. A saját történetét azonban ismernie kell, még akkor is, ha nehéz vagy fájdalmas élmények is vannak a múltjában. Ennek a megfelelő kommunikálása is az örökbefogadó szülők feladata – magyarázza a szakember.

– A pszichológiai alkalmassági beszélgetések során van még egy nagyon lényeges dolog, amit a szakemberek igyekeznek feltérképezni. Ez pedig nem más, mint a tágabb családi háttér. A pszichológusok mindig rákérdeznek arra is, hogy mit szólnak az örökbefogadás melletti döntésükhöz a nagyszülők. Előfordulhat ugyanis, hogy ők nem annyira elfogadóak ezzel kapcsolatban, nem örülnek neki vagy nem kellően tájékozottak, esetleg a gyermek származása miatt elutasítóak. Ezzel a kérdéssel is foglalkozni kell, hiszen egy örökbe fogadott gyermek érkezése a tágabb család életére is hatással lesz. Fog-e ez konfliktusokat okozni? Ha igen, hogyan fogjuk ezeket kezelni? Fontos, hogy tudjuk azt is, hogy probléma esetén kihez lehet fordulni. Nálunk, az Ágacska Alapítványnál egyébként a felkészítés mellett családtámogató szolgáltatást is nyújtunk az örökbefogadás után. Érdemes tehát mélyen beleásni magunkat az örökbefogadás folyamatának megismerésébe éppúgy, mint a saját érzelmeink, kétségeink, aggodalmaink felszínre hozásába. Ahogyan egy vér szerinti gyermek születését sem várjuk felkészületlenül, egy örökbefogadott gyermekét sem szabad.

(fotó: Shutterstock, privát)