A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely tanúsító védjegyet munkahely, illetve szolgáltatóhely kategóriában. A tanúsításra Magyarország egész területéről jelentkezhetnek a verseny- és közszférából mikro-, kis-, közép vagy nagyvállalatok, valamint a nonprofit szektorból civil szervezetek, egyházi és közintézmények.  

A két éven keresztül érvényes tanúsítvány hitelesen igazolja a szervezet családbarát szemléletű működés iránti elkötelezettségét, valamint az ennek megvalósításáért tett alapvető intézkedések meglétét.  

Cikksorozatunkban tíz kérdést teszünk fel Családbarát Hely tanúsító védjeggyel elismert vállalkozások, szervezetek vezetőinek. Válaszaikból olyan megvalósított ötleteket, fejlesztéseket, jó gyakorlatokat ismerhetünk meg, amelyekre példaként is tekinthetünk.  

A magyarországi Tesco áruházaiban, raktáraiban és központjában, a 200 telephelyen összesen tízezer aktív munkatárs dolgozik. Hetven százalékuk női munkavállaló, de a vezetők körében is 50 százalékos ez az arány. A foglalkoztatottak 7000 gyerekre lehetnek büszkék, így a családbarát intézkedések izgalmas kihívások elé állítják a cég HR csapatát. Szigeti Barbara országos HR vezető szakember 24 éve dolgozik a vállalatnál. Mindkét lánya a Tesco kötelékében töltött ideje alatt született: Szonja már 14, húga, Réka pedig 5 éves.

Mi motiválta, amikor ezt a pályát választotta? Szerepet játszott ebben példakép vagy megerősítő, támogató háttér?

– Erre nincs igazán ütős válaszom, így hozta az élet. Már 24 éve dolgozom a Tescónál. Itt lettem feleség, két gyermek édesanyja, és itt kaptam többször is lehetőséget arra, hogy fejlődjek és karriert építsek. A vállalaton belül vannak példaképeim és mentoraim, akik az elmúlt évtizedekben támogattak. Van női példa előttem, aki megmutatta, hogyan lehet család mellett is karriert építeni, és van férfi vezetőmentorom, aki meglátta bennem a potenciált, lehetőséget adott és felemelt. Természetesen a családtól kapott háttértámogatás nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.  

Melyik, vezetőként hozott döntésére a legbüszkébb?

– A Tesco ma Magyarország egyik legnagyobb szakképző helye. Négy évvel ezelőtt, 2018-ban célul tűztük ki, hogy minimum 1000 kereskedelemben tanuló diáknak biztosítsunk lehetőséget szakmai gyakorlatra, ezért a Tesco Akadémia Kft. stratégiáját és szervezeti struktúráját is újraterveztük. Évről évre erősödtünk, de a világjárvány idején a digitális szakmai képzésekre való egyedi megoldásainkkal sikerült igazán nagy áttöréseket elérni. Ma is az egyik fő célkitűzésem az, hogy minél több fiatalnak adjunk és személy szerint is adjak lehetőséget, mint ahogy anno én is megkaptam. A kereskedelem napi szintű szolgálatot jelent, amely egy rutinokon alapuló, kemény szakma, ugyanakkor a vásárlók miatt igazán szerethető is.  

Milyen jó gyakorlatokat tapasztalt a munkahelyén kívül, amelyeket aztán be tudott építeni a szervezet életébe?

– Az extra munkaidő-kedvezményekről sokat lehetett hallani az elmúlt években, főleg a telekommunikációs szektorban. Nagy büszkeség volt ehhez hasonló kezdeményezést nálunk is bevezetni.  

Családbarát szempontból miben egyedi az önök szervezete?

– Tavaly vezettük be családbarát intézkedési csomagunkat, amelyben leginkább extra időt biztosítunk azoknak, akik a gyermekvállalás előtt speciális helyzetben vannak, azoknak, akiknek gyermekük születik és azoknak, akiknek már gyermekük van. Tescós „nagycsaládunkhoz” 7000 gyermek tartozik, így nálunk nem volt kérdés, hogy a családbarát kultúra szükséges-e. Emellett hagyományosan támogatjuk az iskolakezdés előtt a családokat, és az első osztályosok szüleinek extra szabadnapot biztosítunk. Minden a vezetőn múlik, ezért számomra a vezetők érzékenyítése kiemelt cél. Ezen belül mindenkinek a pszichológiai biztonság megteremtésének képessége az egyik legfontosabb kihívás a saját csapatában.

Mi a munkahelyéhez kötődő legszebb emléke?

– Lassan hat éve lesz, amikor a várandósságom 7. hónapjában felhívott a közép-európai HR igazgató, és megkérdezte, mit szólnék egy HR-vezetői pozícióhoz itt, Magyarországon. Ha kell egy horgony a családbarát munkahely időszámításában, akkor én ezt mondanám annak. A példát én is folytattam, és számtalan olyan kolléganőnek adtam lehetőséget, aki épp gyermeket várt vagy szeretett volna vállalni.  

Milyen családbarát intézkedés megléte a legfontosabb az ön számára?

– A tavaly bevezetett, megduplázott apás szabadság, amivel visszaadjuk az édesapákat a családnak, és így öt helyett tíz 100 százalékban fizetett szabadnapot lehetnek a frissen bővült családjukkal együtt.

A családbarát szemlélettel összefüggésben milyen tanácsokkal látna el más döntéshozókat, ha családbarát fejlesztésekben gondolkodnak?

– Tartsák mindig szem előtt, hogy a családok nem homogének. Különböző élethelyzetekben lévő családok vannak, és a fejlesztések, kedvezmények során fontos mindenkire gondolni. Itt nemcsak arra gondolok, hogy van-e gyerek a családban, hanem olyan szituációkra is, mint amikor az egyik családtag súlyosan megbetegszik, a családnak költöznie kell, vagy éppen muszáj szorosan összehangolni a családtagok munkáját.  

Ön személyesen mennyire találja meg az egyensúlyt a hétköznapok során a munka és a magánélet között?

– A rugalmas munkavégzés nálunk 2014 óta létező munkamódszer, ami nagyban segít az egyensúly megteremtésében. De az én trükköm az, hogy ha szereted a munkád, akkor nehéz szétválasztani azt a szabadidőtől. Emellett a családom támogat, édesanyám a mai napig az egyik legnagyobb segítségem. Nem titkolom viszont, hogy a családi élet mellett nekem szükségem van az egyéni feltöltődésre is, az egyedüllét hasznos társam ahhoz, hogy utána megint ezreknek tudjak adni.  

Van-e olyan intézkedés, amelyet feltétlenül be szeretne vezetni „házon belül”?

– A Tesco Angyal Alapítvány, amely a krízishelyzetbe került munkatársainkat segíti, 3 éves működése után megkapta a közhasznúságot, ezzel együtt pedig jó pár lehetőség nyílt meg. Célom az, hogy a tehetséges tescós gyermekeket támogatni tudjuk egy alapítványi ösztöndíjjal. Ennek a rendszernek a kidolgozása folyamatban van.

Ha lehetne három ötlete, javaslata, amelyek megvalósításához mindent megkapna, mik lennének azok?

– Egy munkahelyi bölcsődeprogram megvalósítása, a részmunkaidős foglalkoztatás állami támogatása a cégeknek biztosított jelentős kedvezményekkel, illetve a négynapos munkahét, melynek tesztelését érdeklődve figyelem, és kíváncsi vagyok, milyen eredményeket hoz mind munkamorál, mind megtartóerő és hatékonyság szempontjából.