Március 29-én az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek további javításáról döntött a kormány. Augusztus 1-től nagyértékű eszköz könnyíti meg a diabétesszel élő közel 3000 páciens életét. A kétmilliárd forintos költségvetési hatással járó döntés mögött az EMMI szakmai előkészítő munkája áll. Ezzel a támogatással juthatnak automata inzulinpumpákhoz a rászorulók. A pumpa folyamatos inzulinszintet biztosít, és többletfunkciója, hogy amennyiben szenzort csatlakoztatnak hozzá, úgy akár előre beállított paraméterek mentén teljesen automata üzemmódra is képes. Jelenleg a 2803 szenzoros beteg részére kerülhet szóba az új pumpa alkalmazása - részletezte a tárca.

Ma Magyarországon a 18 év alatti korosztályban 4000-4500 gyermek és serdülő szenved gyógyszeresen kezelt cukorbetegségben. Közülük 3800 fő az 1-es típusú és 400-700 fő pedig a 2-es típusú cukorbetegség csoportjába tartozik.

Hazánkban a gyermek- és serdülőkorú cukorbetegek gondozása 18 éves korig - az általános gyermekgyógyászati ellátásnak megfelelően - a gyermekdiabetes szakellátóhelyeken, gyermekdiabetes gondozókban történik. Bár a mai napig nincs lehetőség az 1-es típusú diabetes megelőzésére és végleges gyógyítására, hazánkban a diabeteses gyermekek ellátásához szükséges diagnosztikai és terápiás lehetőségek teljes spektruma állami támogatással rendelkezésre áll - közölte az EMMI.