Kevesebb a házasságkötés

Emilie Kao, az amerikai Heritage Alapítvány Richard and Helen DeVos Központja a Vallásért és a Civil Társadalomért igazgatója arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban egyre csökken a házasságkötést választók száma, és a gyermekek 55 %-a házasságon kívül születik. Ma már az Egyesült Államokban tabu azt mondani, hogy egy gyermeknek egy apára és egy anyára van szüksége. Egy új szempontot is megvilágított a házasságok kapcsán: egy kutatás eredményei szerint azok a családok, ahol a pár házasságban él és gyermeket vállal, 98 %-os eséllyel elkerülik a szegénységet.

Merjük elfogadni az örömöket

Böjte Csaba ferences szerzetes, az erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója arról beszélt, hogy mennyire örömteli változást hoz az emberek életébe a gyermekvállalás.

– Amikor egy gyermek születik, akkor egy anya is születik, és a férfi életében is olyan ajtót nyit meg ez az esemény, amit eddig nem is gondoltunk. Az emberré válásunknak része az is, hogy gyermeket vállalunk. Az a feladatunk, hogy az élet mellett döntsünk. Jó dolog jót tenni, jó dolog jónak lenni – fogalmazott. Azt is megemlítette, hogy fejlődünk és alakulunk, a jó Isten újabb és újabb örömökkel ajándékoz meg minket.

– Az a bölcs ember, aki ezeket az örömöket elfogadja, merjük ezek után kinyújtani a kezünket – buzdított Böjte Csaba.

Feladatunk az értékfelmutatás

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke rámutatott: egyre több gyermek nő fel úgy, hogy nem lát maga körül nagycsaládot. Ezért a Nagycsaládosok Országos Egyesületének feladata, hogy minél több emberekkel ismertessék meg a nagycsaládosokat. Feladata az érdekvédelem is, ennek keretében szakértők segítenek a tagjaiknak, és szakmai eseményeket, családkonferenciákat, családkongresszust szerveznek. Emellett pedig a családok körében is végeznek kutatásokat.

– Szintén a szervezet feladata az értékfelmutatás is, ennek keretében a Babaköszöntő programmal tavaly 330 újszülöttet, idén pedig már 440-et fogadtunk. Komoly segítség a nagycsaládosoknak a komatál program is – jelezte.

Fontosak a családbarát körülmények

Leonids Mucenieks, a Lett Nagycsaládosok Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy országában egyre kevesebb gyermek születik és mindössze 5 % a nagycsaládosok aránya. A kormány ezért 2016-ban átfogó, családokat támogató intézkedések meghozataláról írt alá nyilatkozatot.

– Azt reméljük, hogy a kormányváltás ellenére prioritás marad a demográfia és a családtámogatás Lettországban. A nagycsaládjaink eddig is sokat tettek a demográfiai helyzet javításáért, ezért a megfelelő családbarát körülményeket kell létrehozni a számukra, hogy annyi gyereket vállalhassanak, amennyit szeretnének – mondta.

Javul a nagycsaládosok megítélése

Maria Regina Maroncelli, a 24 nagycsaládos szervezetet tömörítő Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetségének elnöke ismertette, hogy 2005-ben alakult a szervezet, és azóta azon dolgoznak, hogy láthatóvá tegyék a nagycsaládosokat.

– Korábban sok előítélet övezte a nagycsaládosokat, de az elmúlt időszakban megváltozott a nézőpont, és javulás figyelhető meg a megítélésükben – jelezte. A nagycsaládos lét előnyei közül pedig egy gazdasági jellegűt is megvilágított.

– A nagycsaládokban megtanulnak a gyerekek közösségben élni és együttműködni – ez olyan érték, ami fontos többek között a munkaerőpiacon is.

Az emberé a gondoskodás felelőssége

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a vallás és a kereszténység oldaláról közelítette meg a demográfiai problémát, amelyről szerinte globálisan és lokálisan kell gondolkodni.

– A nyelvet, a szülőhelyet és a vallást nem mi választjuk. Ha megkeressük, mi az ember feladata a teremtett világ felé, a Szentírás mindkét részében jelen van - mondta. – Az embernek mindennel el kell számolnia, amit Istentől kapott. Mindenkit felruházott tudással, felelősséggel. Az emberre bízta a gondoskodás felelősségét. A világ sorsa azon múlik, az ember mennyire képes ezzel élni.

– Az embernek most az a dolga, hogy fenntartsa saját népét. Álságos az a gondolkodás, hogy ahol többlet van, onnan kell pótolni a hiányokat. Ahol a kivándorlási hullám nagy, onnan a legerősebb, legfiatalabb, legképzettebb emberek hagyják el az országot, saját hazájukat szegényítve el – fejtette ki a püspök.

A válság oka a családok felbomlása

Antoine Renard, az Európai Katolikus Családegyesületek Szövetsége elnöke arról beszélt, hogy az életet mindannyian ajándékba kapunk, mindannyian Isten gondolatai vagyunk. Magyarországot a családok országának nevezte, és üdvözölte, hogy saját erőire akar támaszkodni.

– A családok felbomlása az elsődleges oka az Európára jellemző demográfiai válságnak - mondta. Utalt arra, hogy Európában minden évben 1 millió válás és szintén 1 millió abortusz van. A megoldást a hosszú távú, globális politikában látta. A család a házasságra épül, ezt szerinte a legmagasabb szinten, akár az alkotmányban kell védeni. Ez a gyermeknevelés alapja is, olyan gazdaságot kell építeni, amely a családok szolgálatában áll. Kiemelte a családügyi szervezetek jelentőségét ebben a munkában. A szövetség európai paktumot szorgalmaz a születések érdekében, és fontos munkát végez ebben a témában az Európa Tanácsban is.

„Családi forradalomra lenne szükség”

– Nem egyszerű elmagyarázni a gyermekszületési rátában tapasztalható drasztikus csökkenést – kezdte beszámolóját Raul Sanchez, az Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetségének főtitkára. – A jelenleg tapasztalható demográfiai tél kialakulásának több oka van. Az egyik a magas lakhatási költségek, ami megváltoztatta a házasság elnevezését is, gyakorlatilag egy nő és egy férfi élethosszig tartó közös jelzáloggal összekötött kapcsolatává vált. Másrészt távolabb kerülnek a családtagok is egymásról. A 20 évesek körében háttérbe szorul a gyerekvállalás, a munka világa afelé hajtja az embert, hogy ne vagy csak később vállaljon gyerekeket, és kevesebbet, mint amennyit szeretne – mondta főtitkár, majd folytatta. – Az egyén kerül előtérbe manapság, a család háttérbe szorul, és a nagycsaládosok a kihalás szélére kerülnek. Ma általában 32 évesnél is idősebbek az első gyermeküket váró nők. Éppen ezért sürgősen családi forradalomra lenne szükség.

Mit tehetnek a szervezetek?

Az utolsó előadás végéhez közeledve két amerikai szervezet képviselete is színpadra lépett. Sharon Slater, a Family Watch International elnöke elmondta: fontos küldetésük, hogy védjék a vallási szabadságot, és képviseljék a családok és a gyermek jogait, emellett pedig támogatják az átfogó szexuális nevelést – mindezek az alapjai a jó családmodell elterjesztésének.

A Concerned Women for America szervezet a keresztény és konzervatív elveket tartja szem előtt.

– Fontos törekvésünk a családvédelem, mivel hiszünk a családokban, és az élet szentségét tartjuk szem előtt. Emellett nagyra értékeljük az anyaságot és az összetartó családokat. A nők ugyanis fontos szerepet töltenek be a társadalomban, ami túlmutat azon, hogy a családról gondoskodnak – fogalmazott Dr. Shea Garrison, a Concerned Women for America alelnöke.

Segítség az egyedülálló szülőknek

Végül két magyar előadó zárta az előadások sorát a III. Budapesti Demográfiai Csúcson. Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke elmondta, hogy az elmúlt 40 évben megduplázódott az egyszülős családok száma, a következő generáció egyharmada pedig egyszülős családban fog felnőni. Ráadásul az egyszülőség a vezető szegénységi kockázat a világon – hívta fel a figyelmet a problémára.

A csalad.hu-nak adott interjújában pedig Nagy Anna részletesen beszél arról, milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy egyszülős családnak, és hogy a központjuk hogyan tudja őket támogatni.

Közös nyelvre lenne szükség?

– Nem tudjuk a családokat megerősíteni anélkül, hogy a férfit és a nőt megerősítenénk a saját szerepében. A férfiak más nyelven beszélnek, egészen másképp kell megszólítani őket, mint a nőket – jelentette ki Bedő Imre, a Férfiak Klubjának elnöke, aki egy korábban lapunknak adott interjújában hosszan beszélt arról, hogy szerinte miként alakultak át mára a nemi szerepek, és ennek megfelelően a családok.