A költségek felét lehet megspórolni

Január elsejétől otthonfelújítási támogatással egészül ki a 2015-ben indított program: aki saját háztartásában legalább egy gyermeket nevel, és felújítja, szépíti az ingatlanját, a számlák bemutatását követően a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhet. Novák Katalin megjegyezte: a támogatásnak nem feltétele a CSOK igénybevétele. A pontos részletek hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

Újépítésű otthont is érdemes venni

A családokért felelős miniszter emlékeztetett arra, hogy 2021. január 1-jétől más kedvezményekkel is bővül a program: csak 5 százalékos áfát kell fizetni az újépítésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett. Akik pedig igénylik a CSOK-ot, még ezt az 5 százalékot is visszaigényelhetik. Példaként említette, hogy egy 30 millió plusz áfáért hirdetett lakás esetében így 8 millió forintot spórolhat meg a család. A CSOK igénybevétele nélkül pedig 6 és fél millió forintot tud megtakarítani.

Cél a biztos tető, a könnyebb gyermekvállalás

Novák Katalin úgy fogalmazott: az a cél, hogy minden gyereket váró, illetve nevelő családnak biztos tető legyen a feje felett, és a párok könnyebben vállalhassanak gyermeket. Miniszterként ezért Magyarország legnagyobb otthonteremtési programján dolgozik.