István felesége december közepén tölti be 30. életévét. Olvasónk azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy ezzel elveszítik-e a lehetőséget, hogy igényeljék a Babaváró támogatást. Szakértőink segítségével utánajártunk és összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a Babaváró támogatás banki feltételeiről, hogy Istvánék mellett azoknak az olvasóinknak is pontos választ adjunk, akik ehhez hasonló kérdésekkel fordultak hozzánk az elmúlt időszakban.  Következzenek a részletek.

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet még 2023. december 31-ig a jelenlegi feltételekkel. Tehát a konkrét esetben, ha István és felesége még az idén beadja a kérelmet, hozzájuthat a támogatáshoz, ha a többi kitételnek is megfelelnek.  

Az igényelhető összeg 2024. január 1-jétől emelkedik. A Babaváró támogatást emelt összegben, 11 millió forintig kérhetik majd azok a házaspárok, ahol a feleség 30 év alatti. 2024. január 1. és 2024. december 31. között ugyanakkor azok a házaspárok is igényelhetik, ahol a feleség 30 és 41 év közötti és a 12. hetét betöltött várandósságát igazolja.  

  • A kölcsönkérelmet a hitelintézeteknél kell benyújtani. A bankok a belső szabályzatuk alapján döntik el, hogy az igénylő hitelképes-e vagy sem.  
  • A hitelintézetek 10 munkanapon belül kötelesek elbírálni a hitelkérelmet, amelybe nem számít bele a hiánypótlásra vagy kiegészítésre biztosított időtartam.  
  • A támogatás összege jelenleg maximum 10 millió Ft, de hitelképességi vizsgálat alapján ez kevesebb is lehet. Érdemes több bankot is felkeresni, mert a saját szabályzataik alapján lehetnek eltérések a maximálisan folyósítható összeg nagyságában.  
  • A folyósítás általában a szerződéskötést követő 1-2 napon belül megtörténik, de egy héten belül szinte biztosan.  
  • A Babaváró támogatáshoz 3 éves folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni, de kérhető, hogy a bank kérje ki ezt az igazolást, amiért plusz díjat számíthatnak fel, illetve az ügyintézési időbe ez nem számít bele, ezért célszerű már az igazolással felkeresni a bankot. Az igazolás 30 napnál nem régebben kiállított kell, hogy legyen.

A Babaváró támogatás keretében felvett hitel szabad felhasználású, a gyermekvállalás és gyermeknevelés érdekében bármire elkölthető, akár hitelkiváltásra is. A felhasználást nem kell igazolni sem a Magyar Államkincstár, sem a hitelező bank felé. Ha a Babaváró támogatás megkötését követő 90 napon belül lakáshitel felvételre is sor kerül, akkor a már felvett Babaváró kölcsön 75%-a számítható be önerőnek.  

Módosította a kormány a Családi otthonteremtési kedvezmény és a Babaváró támogatás egyes feltételeit szeptember elsejétől. Cikkünkben részletesen olvashat a változásokról.