– Kamaszkorban a hormonháztartás hirtelen változása a térdkalácsban felpuhíthatja a porcot – magyarázza Pintér László ortopéd szakorvos –, ami nagyon kellemetlen elülső térdfájdalmat okoz. Egy ilyen panasszal feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni, hogy kizárhatóak legyenek az egyéb súlyosabb kamaszkori betegségek. A bajra a térdhajlítással járó mozgások kerülése és porcerősítő gyógyszerkúra hozhat enyhülést. Így általában fél-, egy év alatt várható javulás.

Egy kis anatómia

– A futók, a focisták térdében gyakran sérül, szakad a porcgyűrű – mondja Pintér László –, ez irritálhatja belülről az ízületet és szintén fájdalmat okoz.

A térd felépítése olyan, hogy gondoskodik a saját védelméről. Az ízületet tok veszi körül, amely elég rugalmas ahhoz, hogy lehetővé tegye a mozgást. A tokot belülről hártya borítja, ez olyan folyadékot termel, ami az ízületet „olajozza”. A kopásnak igen ellenálló porc fedi a combcsont és a sípcsont végeit. A gyűrűporc (meniszkusz) párnázza ki e két csont közötti rést és segíti a testsúly egyenletes elosztását.

A nyálkatömlők a csontok felett elmozduló bőr és az inak közti csúszást biztosítják. A térdízület stabilizálásában két oldalt két szalag, a térd belsejében pedig az elülső és a hátsó keresztszalag vesz részt. A térdkalács az ízület elülső részét védi. A térd gördülékeny mozgását a két keresztszalag biztosítja. Ha ez a „tartószerkezet” megsérül, akkor a térd előre-hátra csúszó mozgást is végez, és ettől a porcok – a szokatlan mechanikai igénybevétel miatt – erősen és gyorsan kopni kezdenek. Emiatt a mozgás fájdalmas és korlátozott lehet.

Sérülések

A szalagszakadással a belső gyűrűporc is megsérülhet, ez a térd elakadásához vezethet. Az oldalszalagok teljes szakadását általában valamilyen nagy erejű, oldalirányú erőhatás okozza. Ez duzzanattal, vérömlennyel, oldalirányú instabilitással, az oldalszalagok felett érzett nagyfokú fájdalommal jár. A szakember szerint ez a tünetegyüttes kellő ok arra, hogy orvoshoz forduljunk.

Idősebb korban a porckopások okozhatnak erős fájdalmat. A csontok felszínét borító hialin eltöredezik, elfogy, és fenntart egy krónikus gyulladást is a térdben.

A térdsérüléseknél általában röntgenfelvétel készül, és amennyiben az orvos a vizsgálat alapján azt indokoltnak találja, MRI vagy ultrahangvizsgálatra is sor kerülhet. Ha a porcsérülés gyanúja beigazolódik és az panaszokkal is jár, célszerű a sérült rész úgynevezett arthroscopos (az ízület megnyitása nélküli sebészeti módszer) eltávolítása a további károsodás megelőzése érdekében. Ha valamelyik szalag szakadt el, vagy sérült meg, akkor a kezelés módjáról a beteg kora, sportolási szokásai és alkata függvényében közös döntést hoz a sérült és az orvos.

Ha nincs más megoldás

Amennyiben a kezelések és esetleges műtétek ellenére az ízület kopása tovább fokozódik, a fájdalom és a mozgás beszűkülése elérhet egy olyan szintet, amely már zavaróan korlátozza a beteg mozgását, mindennapi életét. Erre a nehéz helyzetre a térdprotézisbeültetés hozhat megoldást. Szerencsére a mai modern implantátumok és műtéti technikák mellett ezután is teljes életet élhet a páciens.

(fotó: Shutterstock)