Születésnapját ünnepelte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a 10 éves szervezet ez alkalomból új elismerést alapított. A Családok Angyalai-Angelus Familiarum díjat most adták át először, és legközelebb 10 év múlva ítélik oda az arra érdemeseknek. Az eseményen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is.

Nem a görcsösség segít

Köszöntőjében Skrabski Fruzsina, a szervezet társelnöke, a mozgalmat alapító Kopp Mária pszichológus lánya arról beszélt: nem lehet görcsösen akarni, hogy legyen párunk, gyermekünk, és azt sem, hogy másnak legyen gyermeke. De a félelmek eloszlatásában mindenkinek lehet segíteni. Úgy fogalmazott, hogy a gyermek az élet, az élet ellen menni pedig nem lehet. Felidézte, ötpárti egyetértés van abban, hogy támogatni kell a párokat, hogy mindenkinek annyi gyermeke szülessen, amennyit szeretne. A mozgalom ebben nyújt támogatást, 20 helyi szervezetük dolgozik a családokkal, a családokért. Az elmúlt 10 évben elérték, hogy léteznek már családbarát vállalatok, van családbarát iskola, óvoda, ahol boldogság óra képzésben vesznek részt a tanárok. Az Apa füzetet minden újszülött gyermek szülei megkapják. A következő 10 évre is kitűzték már céljaikat, a többi között több ezer önállóan működő helyi szervezetet kívánnak elérni, és 1 millió gyermeket szeretnének majd a magasba emelni.

Sok unokára számít az államtitkár

A díjazottak között van Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, 3 gyermek édesanyja, aki, mint elmondta, az anyaságot tekinti a legszebb feladatnak. Szerencsésnek nevezte, hogy megalakult ez a mozgalom, hiszen a kormánynak is az a célja, ami Kopp Máriának volt: szülessenek meg a tervezett és vágyott gyermekek. Ezért is dolgoznak közösen civil szervezetekkel. Megköszönte az édesapáknak, édesanyáknak, hogy vállalják a gyermekeiket. Elmesélte, hogy kislánya 10 éves korában azt mondta, 10 gyermeket szeretne. „Szóval mi sok unokára számíthatunk”.

Nem akart mindig angyal lenni

Az emberi erőforrások korábbi minisztere, Balog Zoltán 5 gyermek édesapja, most rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. Elmesélte, hogy rossz gyermek volt, édesanyja erre fel is hívta a figyelmét. Ő akkor azt mondta, ne várják tőle, hogy mindig angyal legyen. Később teológusként foglalkozott az angyalság kérdésével. – Az angyal azt jelenti, küldött. Az életben a szülők az angyalok, akiknek küldetésük van – mondta.

Ki sem lehet fejezni ennyi boldogságot

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, 3 gyermekes édesapja arról beszélt: feleségével két gyermek és 10 év kihagyás után döntöttek úgy, hogy legyen még egy baba. Meg is érkezett közéjük Olívia, akitől – mint mesélte – annyi boldogságot kapnak, amit ki sem tud fejezni.

További díjazottak:

A díjat átvehette még Bagdy Emőke pszichológus, Csehi Marianna, a Hungaropharma marketingvezetője, Lovasi András Kossuth-díjas zenész, Oberfrank Pál, Jászai Mari-díjas színművész, Odor Andrea országos vezető védőnő, Pál Ferenc katolikus pap, Révész Bálint, a Kereskedelmi és Hitelbank HR marketingvezetője, Szabó Zoltán, a BT ügyvezetője, Szűcs Édua illusztrátor, grafikus, Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója és Böjte Csaba ferences szerzetes is.

A mozgalom vezetői a tízévente odaítélendő díjakon túl okleveleket adtak át a szervezet számos egykori és jelenlegi munkatársának, támogatóinak, jótevőinek.