A Magyar Nemzet által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint a megemelt összegű Falusi CSOK, az új CSOK Plusz, a Babaváró támogatás, a kedvezőbb önerőszabály, illetve a támogatásokhoz kapcsolt illetékmentesség együtt már megfelelő alapot nyújtanak az otthonteremtéshez. 

A kereslettel kapcsolatban a megkérdezett szakértők elmondták: a CSOK Plusznak köszönhetően előreláthatóan a fővárosban és megyeszékhelyeken elhelyezkedő jó minőségű lakásoknál lesz az előny. A Falusi CSOK lehetőségei miatt azonban a jó közlekedéssel rendelkező, nagyvároshoz közeli településeken található korszerű családi házak is keresettebbek lehetnek az átlagnál.

A szakértők kitértek arra is, hogy a támogatásoknak köszönhetően megerősödő kereslet fokozhatja az építési kedvet is a preferált kistelepüléseken. Ez az árak tekintetében is emelkedést hozhat, járulékosan pedig az ingatlanállomány minőségét is javíthatja. 

Rámutattak arra is, hogy a különböző települések ingatlanárait befolyásolja az országon belüli lokáció, valamint a közösségi intézmények elérhetősége is az infrastrukturális adottságok mellett. A megkérdezett szakértők szerint a Falusi CSOK főként a nagyvárosokhoz közeli településeken éreztetheti hatását. A CSOK Plusz pedig elsősorban a fővárosi agglomerációban, valamint a nagyvárosok kertvárosi részeiben, illetve a főváros külső pesti kerületeiben hozhat keresletélénkülést. Ezzel együtt a jó állapotú ingatlanok esetében minimális áremelkedéssel is érdemes számolni.