Ha fejlesztésre gondolunk, azonnal az ilyen-olyan különórák, foglalkozások jutnak az eszünkbe, és nem is gondolnánk, hogy az otthoni közös játéknak mekkora szerepe van gyermekünk „okosításában”, ráadásul többségük nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújt az egész családnak. Lássuk, hogy az egyes játékok mely területekre hatnak!

1. Memória

A memória fejlesztéséről szinte azonnal az összepárosítós memóriakártya ugrik be mindenkinek. Az emlékezőképesség erősítésének azonban létezik egy még szórakoztatóbb módja is, ez pedig a megfigyelős gyorsasági kártyajáték. Az nyer, aki a legtöbb képet a legrövidebb időn belül megtalálja. Mára már számtalan változata létezik, különböző nehézségi fokozatokkal, így a gyerekek számára nagyobb korukra sem válik unalmassá a társasjáték, és a szülők is szívesen előveszik.

2. Írás

A finommotorika fejlesztésére rengeteg játékos módszer létezik. Készíthetünk kartonból rajzsablont, mellyel ügyesedik gyermekünk keze, és a koncentráló képességére is jó hatással van. A mágneses golyós vezetők szintén nagy segítséget nyújtanak az írás elsajátításához. A betűs gyöngyfűzőkkel a kézügyesség fokozása mellett a szóalkotást is könnyebben elsajátíthatják a gyerekek. A mai szülők gyerekkorában népszerű játéknak számított az akasztófa, ami most is bevethető, mert nagyszerűen bővíti a szókincset, javítja a helyesírást, segít az írás gyakorlásában, ráadásul csupán egy papír és egy toll kell hozzá.

3. Logika

A logikai és a stratégiai társasjátékok – ahogy a nevük is mutatja – jó szolgálatot tesznek, ha a logikai készségek erősítése a cél, mivel előre meg kell tervezni a lépéseket, végig kell gondolni a lehetséges következményeket. Ilyenkor a sakkhoz hasonlóan nem árt a másik fejével is gondolkozni.

A tangram geometria kirakósok szintén a logikai készségre hatnak, emellett kiválóan fejlesztik a vizuális érzékelést. A játékok általában több, különböző nehézségi fokú feladványt tartalmaznak.

4. Beszéd

A papírszínház olyan, mint a könyv és a színház keveréke, amellyel könnyedén fejleszthető a kommunikáció. Egy színpadot imitáló keretbe helyezzük a mese lapjait, hátoldalukról olvashatjuk a történetet a gyerekeknek. Tovább fokozhatjuk az élményt, ha a gyerekekkel külön papírszereplőket készítünk az oldalakhoz. Vonjuk be a gyerekeket is a mesélésbe: mondják el ők a képek alapján, hogyan képzelik el a történetet.

A „történetmesélő” kockák szintén nagyszerűen fejlesztik a gyerekek beszédkészségét. A kis kockák minden oldalán más-más szimbólum található. A játékosok a dobott képek alapján alkotják meg a meséjüket. Szárnyalhat a fantázia!

5. Koncentráció

Főleg elsős gyermekeknél okoz gondot a figyelem hiánya. Szerencsére kiválóan fejleszthető az összpontosítás legókkal, kirakókkal. Még ha ezek nem is tartoznak gyermekünk kedvenc játékai közé, időről időre próbálkozzunk: vásároljunk akár használtan is vagy kérjünk kölcsön a barátoktól olyan témájú építőjátékokat, puzzle-öket, amelyek érdeklik a gyerkőcöt, így nagy valószínűséggel hosszabb időre lekötik majd a figyelmét.

Plusz 1, ami mindenre hat

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szabadban történő játék fontosságát: szaladgáljon, futkározzon, hintázzon minél többet a kisiskolás, mert ennél jobb fejlesztő hatása egyetlen játéknak sincs!

(fotó: Shutterstock)