– Évről évre fontosnak tartjuk, hogy kikapcsolódási lehetőséget nyújtsunk a gyermekeknek – kezdte Novák Katalin családokért felelős miniszter az idei Erzsébet-táborok értékelését. – Világszinten is egyedülálló kezdeményezés az Erzsébet-tábor, hiszen ennek keretében azok a családok is pihenhetnek, feltöltődhetnek, akik anyagi okok miatt ezt nem tehetnék meg. A Zánkára és Fonyódligetre érkező gyermekeket biztonságban tudhatják a szüleik, ráadásul tartalmas kikapcsolódással tölthetik a nyarat.

A megújulás éve

– A megújulás éve az idei, a zánkai és a fonyódligeti tábort is teljesen felújítottuk, utóbbit visszabontottuk és egy hangulatos jurtatábort alakítottak ki – fogalmazott a miniszter. Mivel tavaly nem tudtunk ottalvós táborokat tartani, idén kétszer annyian vehettek részt a táborokban, ez összesen 110 ezer táborozót jelent. Év végéig, az Erzsébet-karácsonyig pedig 150 ezer táborozóval számolhatunk. Összességében sokkal jobb körülmények között, többen nyaralhattak biztonságos körülmények között az Erzsébet-táborokban, jövőre pedig még többen vehetik majd igénybe ezeket a táborokat.

A zánkai tábor kihasználtsága egészen magas volt, hétköznap a gyerektáborok, péntektől vasárnapig pedig a családi hétvégékkel teltek meg a férőhelyeket. Ezeken a családi hétvégéken több mint 1400 család, összesen 7000 fő vett részt. A gyógyítótábor (ezen súlyos betegségből gyógyuló gyermekek vehetnek részt) mellett, 1200 erdélyi gyermek töltődhetett fel az ivói táborban.

Családi hétvégék és osztálykirándulások következnek

– Nincs üresjárat, ősszel is folytatódnak a családi hétvégék, illetve kezdődnek a háromnapos osztálykirándulások – mondta Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke. – Naponta 60 programból lehetett válogatni a résztvevő gyerekeknek, a legkülönbözőbb kulturális, sport és művészeti érdeklődésűek is találtak maguknak kikapcsolódást. Az ottalvós táborokban körülbelül 3000 pedagógus vett részt. Készültem néhány érdekesebb számadattal: nyáron 3,2 tonna húst használtunk fel a rántott húsokhoz, hetente 3,5 tonna gyümölcs fogyott és 5300 liter gyümölcsleves készült a gyerekeknek. Szerencsére csak apróbb zúzódások miatt kellett igénybe venni a táborokban épült egészségházat, koronavírus-fertőzés pedig egyáltalán nem fordult elő.

A kormány több mint 30 milliárd forinttal támogatta a táborok felújítását: 26,4 milliárd forintból újult meg a zánkai, míg 4,8 milliárd forintból a fonyódligeti tábor. Utóbbi jövőre már a nyár elejétől fogadhatja a táborozókat, így még többen élvezhetik majd a balatoni nyár nyújtotta lehetőségeket, de további beruházások is tervben vannak. Szimbolikus, hogy Csillebércen is megújul a tábor, így a felújítás után itt is új, modern felszereltségű férőhelyek várják majd a gyerekeket.