A kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak hatékonyabb segítése, továbbá a lelki krízishelyzetek kialakulásának megakadályozása voltak a május 1-jén záruló, EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-00001 Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése című, „Kapcsolj egyből” néven ismert projekt fő céljai. A projekt zárásakor lehetőség nyílt arra, hogy a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatainak fenntartott országos kríziskezelő hálózat intézményeit olyan eszközökkel, anyagokkal és felszerelésekkel lássák el, amelyek nagy segítséget jelentenek a koronavírus járvány elleni hatékony védekezésben. A krízisközpontok és menedékházak oltalmában élők mindennapi életét, gyermekeik gondozását, egészégük megőrzését segíti elő a járványvédelmi csomagok tartalma.

A kapcsolati erőszak áldozatainak társadalmi támogatását fejezte ki, illetve az áldozatokat segítőmunkatársak felelősségteljes munkáját ismerte el Novák Katalin családokért felelős miniszter és Szuromi-Kovács Ágnes a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője azzal, hogy személyesen indították útjukra a járványvédelmi csomagokat.

A „Kapcsolj egyből az egészségért! – Járványvédelmi csomag” a kríziskezelő szolgálatokat igénybevevők és az ellátásukban dolgozó szakemberek részére nyújt egészségügyi támogatást.A csomagban az alábbi, a járványügyi védekezéséhez szükséges eszközök vannak:

  • Covid-19 Antigén gyorstesztek,
  • vitaminok,
  • fertőtlenítő szappanok,
  • antibakteriális fertőtlenítő kendők,
  • szájmaszkok,
  • felülettisztító és fertőtlenítő spray-k,
  • fertőtlenítő hatású tisztítószerek,
  • kézfertőtlenítő adagolók (állvánnyal, utántöltővel).


Az EFOP-1.2.4-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú, „Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése” (közismert nevén: „Kapcsolj egyből!”) projekt 1,160 milliárd Ft-ból, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásában valósult meg 2017. és 2021. között.

Amennyiben Ön vagy valaki a környezetéből segítségre szorul, hívja a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének ingyenesen, anonim hívható, 116-123-as számát, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a 06-80/20-55-20-as számon, vagy töltse le a Kapcsolj egyből! applikációt a mobiltelefonjára!