Nem tudom, rémlik-e valakinek, de ezek a sorok olvashatóak a könyv bevezető részében: "Különleges hálával tartozom anyámnak, akinek könyvemet ajánlottam. Szelíd, lelkes és megértő Noé módjára kormányozta furcsa ivadékaival népes bárkáját az élet viharos tengerein, nagy ügyességgel; mindig számolt a zendülés lehetőségével, mindig fenyegették a szertelenség és hóbort zátonyai, sohasem lehetett biztos afelől, hogy kormányzását helyesli-e a legénység, de azt biztosra vehette, hogy mindenért, ami rosszul sül el, őt fogják szidni. Hogy túlélte az utazást, valóságos csoda; de túlélte, sőt többé-kevésbé ép ésszel."


Nálunk állandó kérdés a háziállat, persze nem durrelli méretekben. Van, amikor a lányom kutyát szeretne, esetleg cicát, máskor sünit vagy éppen a húsvét közeledtével cuki nyuszit. Persze, emellett allergiás, ami erősen szűkíti a lehetőségeinket.

Természetsen számos érv szól a kisállattartás mellett, a Centers for Disease Control and Prevention két dolgot emel ki: a gyermekek többet mozognak és több időt töltenek a szabad levegőn, illetve a társas kapcsolataikra is pozitívan hat, ha a családnak kisállata van. Emellett a természetben töltött időnek köszönhetően a kicsik stressz szintje csökken, és rugalmasabban küzdenek meg a nehéz helyzetekkel. De még az allergia kockázatát is csökkentheti a kisállat tartása.


Állatok, mint a terápia eszközei

Nemcsak a megelőzésben, de a gyógyításban is szerepet kapnak az állatok. Már a középkori Belgiumban felfedezték, hogy azoknak a betegeknek, akik állatok között gyógyulnak, jobbak az esélyeik, mint a többieknek. A kis kedvencek nyugtatóan hatnak a páciensekre, mi több, egy kutatás szerint már annak is vérnyomáscsökkentő hatása van, ha egy halat nézünk az akváriumban – épp ezért helyeznek el akváriumokat az orvos rendelőkben.


Egy másik tanulmány megállapítja, hogy stresszes környezetben a kutyával való foglalkozás sokkal jobban csökkenti a stresszhormon szintjét, mint egy egyszerű, csendes pihenés. A szívbetegeknél az epinefrin nevű hormon szintjét csökkenti, miközbena pulzusszám és a vérnyomás is normalizálódik – sokkal jelentősebben, mint egy családtag vagy egy barát jelenlétekor.


Zöld kémények

De a terápiás előnyök nem csak a fizikai tünetekre korlátozódnak, az állatterápiát a pszichiátriában is használják. Gondozásuk növeli a kicsik önbecsülését és magabiztosságát, segíti őket az empátia és a perspektivikus gondolkodás kialakításában is.

Az egyik legsikeresebb ilyen program a Green Chimneys New Yorkban, melyben 6 és 18 év közötti, súlyosan elhanyagolt vagy bántalmazott gyermekek vesznek részt. A kisállatokkal való törődésen keresztül önbecsülést és a másokról való gondoskodás élményét kapják. Különböző háziállatokat, de még sólymokat is gondozhatnak. A gyermekek és az állatok kapcsolata jó hatással van a környezetünkre is, mindez pozitívan hat a jövő környezettudatos generációinak felnövekedésére.


Döntés és felelősség

Ám minden pozitív hatás ellenére, létezik egyetlen érv, ami talán a kisállattartás ellen szól: végső soron a gondozása mégis csak ránk, szülőkre marad. Ezért jelenleg azt fontolgatom, hogy mi az, amit mi is szívesen befogadnánk egy harmadik emeleti lakásba. Valamit, ami kisebb, mint egy varánusz és lehetőség szerint nem rág szét mindent...