A COVID-19 járvány a legnagyobb kihívás és fenyegetés, amellyel ma az egész világ szembesül – fogalmazott a tárca közleményében. A járvány következtében az egészségügyi ellátás a legnagyobb betegbiztonsági válságát éli szerte a világban. A COVID-19 példátlan nyomást gyakorol az egészségügyi rendszerekre, amelyek működését az egészségügyi dolgozók biztosítják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járványhelyzetet nemzetközi kitekintéssel is folyamatosan figyelve első pillanattól kezdve arra törekedett, hogy a magyar lakosságot minél nagyobb biztonságban és jobb egészségi állapotban tudja, így lett a járvány első hullámában hazánk egész Európában az egyik legbiztonságosabb ország. Európa országainak több mint felében nem működik hazánkhoz hasonló járványügyi megfigyelő rendszer, és csak néhány országban kell kötelezően jelenteni az ilyen jellegű fertőzéseket – ismertették.

Felelősség egymás iránt

A járvány terjedésének az elsődleges gátja az óvintézkedések betartása és az egymás iránti felelős magatartás. Továbbra is kérjük a lakosságot az óvintézkedések szigorú betartására, a maszk használatára az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Vigyázzunk közösen továbbra is az idősekre és a krónikus betegekre. Az egészségügyben pedig kiemelten fontos az egyéni védőfelszerelések megfelelő használata, továbbá az infekciókontroll szabályainak szigorú betartása – figyelmeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma.