1. Várandósként könnyebben elkaphatom a koronavírust?

Jelenleg nincs olyan nemzetközi adat, amely szerint a babát váró nőket nagyobb kockázat fenyegeti, mint más egészséges felnőtteket a COVID-19 miatt. A jelenlegi ismeretek szerint, ha egy egészséges várandós anya koronavírussal fertőződik, nem súlyosabb a betegsége, mint a nem várandósoknál. A kismamák túlnyomó többsége várhatóan csak enyhe vagy közepes mértékű megfázás- és/vagy influenzaszerű tüneteket észlel. Azonban, ha a terhesség előtt a várandós nő szív- vagy tüdőbetegségben szenvedett, a légúti fertőzések, például a koronavírus-fertőzés komplikációi valószínűbbek lehetnek.

„A jelenlegi ismeretek szerint, ha egy egészséges várandós anya koronavírussal fertőződik, nem súlyosabb a betegsége, mint a nem várandósoknál.”

Mindazonáltal általánosságban elmondható, hogy a várandósság megváltoztatja a szervezet védekezőképességét, az immunrendszer működését, ezért gyermekvárás idején a kismamák fogékonyabbak lehetnek a vírusfertőzésekre, mint egy átlagos nő. Éppen ezért, ha egy krónikus betegség – például cukorbaj vagy asztma – mellett lesz valaki igazoltan koronavírussal fertőződött, akkor esélyes, hogy nehezebben küzd meg a betegséggel, ezt mutatják az eddigi tapasztalatok.

2. Átadhatom a koronavírust a magzatnak?

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírus a várandósság ideje alatt átterjedhet a méhben fejlődő magzatra, ezért nem valószínű, hogy a COVID-19 fejlődési rendellenességeket okozhat. Továbbá egyelőre arra sincs hiteles bizonyíték, hogy a koronavírus fokozott vetélési kockázatot jelentene.

3. Mire figyeljek oda a vírus elleni védekezés szempontjából?

A szakemberek azt tanácsolják a várandósoknak, hogy mindenekelőtt kövessék a hivatalos útmutatásokat: viseljenek maszkot, tartsák be a távolságtartással kapcsolatos, valamint a higiéniai, kézmosási szabályokat. Kerüljék az érintkezést mindenkivel, akinek koronavírusos tünetei vannak. Ha lehetséges, ne használják a tömegközlekedést és lehetőség szerint dolgozzanak otthonról. Továbbá kerüljék el a nyilvános összejöveteleket, valamint a találkozásokat azokkal a barátokkal és családtagokkal, akikkel nem élnek egy háztartásban. Minél kevesebb emberrel lépjenek kapcsolatba, így jelentősen csökkentik a fertőződés esélyét.

4. A hagyományos magzatvédő vitaminokon túl érdemes-e plusz vitaminokat, ásványi anyagokat szednem?

Mindenképpen javasolt a C-vitamin, valamint az ásványi anyagok közül a cink bevitele. Ezek bizonyítottan erősítik az immunrendszert. Az ajánlott maximális adag várandósság alatt a C-vitamin esetében 85 mg, cinknél 11 mg. A szülés után pedig érdemes még több cinket bevenni, akár 25 mg-ot is.

5. Befolyásolja a szülés módját, ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

A szakemberek szerint jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy a hüvelyi szülés vagy a császármetszés a biztonságosabb a koronavírussal fertőzött anya esetében. Amennyiben a kismamának súlyos tünetei és légzési nehézségei is vannak, az orvosok a gyorsabb lefolyású – és ebben az esetben biztonságosabbnak vélt – császármetszést javasolják.

6. Elvégzik a koronavírus tesztet az újszülött babán?

Igen. Ha a gyermek születésekor az anyuka fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött volt, akkor a babát mindenképpen szűrik a kórokozóra, és intenzív megfigyelés alatt tartják.

(fotó: Shutterstock)