Az idei pályázat iránti nagy érdeklődés önmagában is üzenetértékű, véli Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke.

Az esemény fővédnöke, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a díjátadó kapcsán arról beszélt: egy családban mindig fontos a rugalmasság, hiszen „a családtagoknak a legkülönbözőbb helyzetekben kell egymást segíteniük”, a hazai vállalatoknak pedig – még a megváltozott körülmények között is – tudniuk kell alkalmazkodniuk ehhez a rugalmassághoz. Hogy léteznek ilyen cégek Magyarországon, bizonyítják azok a vállalatok, amelyek az elmúlt években és idén elnyerték a „családbarát” címet.

A díjátadó a vírushelyzet miatt idén az online térbe költözött. 2020-ban 39 vállalat kapta meg a „családbarát” címet. Három kategóriában – kis-, közép- és nagyvállalat – hirdettek nyertest, és további szakmai különdíjak is gazdára találtak – olvasható a csaladinet.hu-n.

A fődíjasok közös jellemzője, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a munkavállalók munkahelyi és családi feladatainak összehangolására, amelyet jellemzően a rugalmas munkaszervezéssel biztosítanak.

Íme, néhány példaértékű intézkedés, a teljesség igénye nélkül:

  • születésnapos munkaidő kedvezmény
  • a kollégák lombik programban való részvételének támogatása munkaidő kedvezménnyel
  • a női karrier és a férfiak családi szerepének támogatása
  • kollégák támogatása idős családtagok ápolása esetén
  • nyári tábor a dolgozók gyermekei számára
  • „Erőforrásbank” GYES-en, GYED-en lévők számára: a programra olyan, a kisgyermekükkel otthon lévő szülők jelentkezhetnek, akik szívesen vállalnának projekt jellegű feladatot megbízásos jogviszonyban
  • a társadalmi felelősségvállalás jegyében kórházakat támogatnak

(fotó: Shutterstock)