Amióta észleltem, mekkora problémát jelenthetnek otthonunk rendezettsége és a békés házastársi kapcsolat szempontjából a felhalmozott, kinőtt gyerekholmik, azóta próbálok minél hatékonyabban megszabadulni a cuki, de alattomos ruhadaraboktól. Három csoportra osztom őket: amiket elajándékozok a barátnők gyerkőceinek, amiket rászorulóknak adományozok, és amiket értékesítek a netes csoportokban. Kellett pár hónap, míg kitapasztaltam, hogyan érdemes eladni és venni is, hogy mindenki jól járjon.

1. Nem mindegy, hogy fest a ruha!

Eladás előtt akármilyen fájdalmas is a folyamat, de mossuk és vasaljuk ki újra a régi ruhácskákat, ezzel is tiszteljük meg a leendő vevőt. Fényképet csak ezután készítsünk a ruhadarabokról. Csináljunk több képet: egy „egészalakosat”, egy közelít, amin látszik a ruha címkéje, jól kivehető az anyaga, valamint ha van rajta egy érdekes, aranyos motívum, akkor azt is fotózzuk be. Az esetleges hibát minden esetben jelezzük, amit egy képszerkesztő app segítségével könnyedén megtehetünk. Ugyanennek a programnak a segítségével szerkesszünk virtuális ruhacímkét, amin feltüntetjük a méretet és az árat. Fontos, hogy a képek világosban készüljenek, ezáltal jobban visszaadhatjuk az eredeti színeket. A ruhákat fentről is érje megvilágítás, mert ha például csak az ablakból, oldalról kap fényt a ruhadarab, akkor az bolyhos, kopott hatást kelthet, hiába szép állapotú a valóságban.

2. Szettben jobban jár

Ne csak egyenként tegyük fel a ruhadarabokat! Érdemes olyan szetteket összeállítani, ahogy anno mi is ráadtuk a gyerekekre. Ajánljuk fel, hogy elsőbbséget élvez, aki egyben viszi. A kép készítésekor a szett mellé tehetünk egy pólót, trikót, zoknikat, amiket felajánlhatunk ajándékként. Ha sok ruhát szeretnénk eladni, akkor mindenképpen albumba töltsük, aminek az első képe feltűnően szép darab legyen, majd méret szerint növekvő sorrendben töltsük fel a többi ruhafotót. Az album címében jelezzük a ruhák méretét, hogy az érdeklődők könnyen rákereshessenek.

3. Ismerkedjünk a csoportszabályzattal!

Alapszabály, hogy mielőtt bármit áruba bocsájtunk a neten, olvassuk el az adott csoport szabályzatát

Alapszabály, hogy mielőtt bármit áruba bocsájtunk a neten, olvassuk el az adott csoport szabályzatát, és aszerint töltsük fel a holminkat. Ha ezt elmulasztjuk, az admin jogosan nem engedi be a ruhákat, amiket eladásra szánunk, ráadásul nem is használ, ha rögtön rossz ponttal indítunk egy gyerekes csoportban.

4. Becsületesen

Nagyon fontos a tisztességes üzlet, ami ez esetben annyit tesz, hogy eladóként a holmi valós állapotát adjuk meg, valamint betartjuk a jelentkezési sorrendet: akármennyire is „fűzöget” minket valaki privát üzenetben, hogy rálicitálhasson az árura, akkor is annak adjuk el, aki előbb jelentkezett. Vevőként nem hobbistoppolunk, és nem kérünk 10 különböző beállítású képet a termékről, majd tűnünk el a „köszönöm, de mégsem lesz jó” bepötyögése nélkül. Nagyon fontos az is, hogy időben utaljuk a pénzt az eladónak, akinek pedig a pénz beérkezése napján illik postára adni a csomagot (hacsak nem jelezte előre, hogy erre később lesz csupán lehetősége). A megbízhatósággal mindenki jól jár, érdemes hosszútávban gondolkodni.

5. Ne a netes eladásokból akarjunk meggazdagodni!

Ne az motiváljon minket, hogy minél jobb áron adjunk túl a kis lurkók levetett rucijain

A gyerekruhás csoportokban sajnos egyre gyakrabban tapasztalom, hogy az anyukák a használt ruhákat olyan áron próbálják eladni, hogy ha arra még rászámítjuk a postaköltséget is, akkor jobban megéri újat venni a gyereknek. A gond ezzel az, hogy így sok ruha a nyakunkon maradhat, vagy ami még rosszabb, a többi anyuka is azt gondolja, ez a követendő példa. Így ezekben a csoportokban épp a lényeg veszik el: hogy mindenki jól járjon. Ne az motiváljon minket, hogy minél jobb áron adjunk túl a kis lurkók levetett rucijain, hanem hogy a szeretett darabok második esélyt kaphatnak egy másik gyerkőcön. A befolyt összegből pedig mi magunk is vásárolhatunk a csoportok kínálatából, ami jóval környezetkímélőbb megoldás, mint elugrani egy fast fashion boltba.

(fotó: Shutterstock)