Szájüregünk a szervezet kapuja: itt találkozik a testünk először a vírusokkal, baktériumokkal, köztük a koronavírussal is. A kórokozók a levegőből az ajkak és a garat nyálkahártyájára tapadva kezdenek el szaporodni, és ha az immunrendszerünk nem elég erős, először a szánkban, garatunkban és orrüregünkben “veszik át az uralmat”, majd a lenyelt nyállal együtt tovább haladnak a belekbe, illetve a légutak irányába. Itt pedig akár komoly szövődményeket is okozhatnak.

Mielőtt elmegyünk otthonról, mossunk fogat

A koronavírus ellen valóban hatékony fegyver a kézmosás és kézfertőtlenítés, ám legalább ennyire a szájhigiénia is! Több külföldi szakember, köztük dr. Martin Addy, a Bristol Egyetem nyugalmazott professzora szabályosan megdöbbentőnek tartja, hogy erre nem hívják fel az emberek figyelmét. Dr. Addy több helyen is nyilatkozta, hogy a fogkrémekben olyan antimikrobális anyagok találhatók, melyek képesek elpusztítani a vírust, és megállítani annak továbbterjedését a szervezetben. Ez a hatás azonban mindössze 3-5 óráig tart. Éppen ezért a professzor azt javasolja, hogy ha maximalizálni szeretnénk a fogmosás védelmező hatását, akkor közvetlenül az otthonunkból való távozás előtt mossunk fogat. És győződjünk meg róla, hogy ezt a gyermekeink is megtették.

Napi kétszer 2 perc

A fogmosásra a fogorvosok szerint minden nap legalább napi kétszer 2 percet kellene szánni. Habár a gyermekeinket sokszor valóban nagyon nehéz rávenni, hogy ők is tegyenek így, mindenképp tanácsos – különösen most, a koronavírus járvány kellős közepén – kitartani a szándékunk mellett. Ha elég lelkesek vagyunk, még ideálisabb, ha minden étkezés után megmossuk a fogainkat, vagy ha ez nem megoldható, akkor legalább kiöblítjük a szánkat.

Hogyan vegyük rá a gyermekünket a fogmosásra?

Íme néhány tipp, hogyan csináljunk kedvet a kicsiknek a fogmosáshoz:

  • Hagyjuk, hogy a gyermekünk válasszon fogkrémet, fogkefét, öblítős poharat!

A nagyobbacskákat könnyen motiválhatjuk azzal, ha ők választhatják ki, hogy milyen gyerekfogkrémet, fogkefét vagy épp öblítős poharat szeretnének használni.

  • Szerezzünk be egy elektromos fogkefét!

Amellett, hogy nagyon menő, hiszen már kapható mindenféle mesefigurás változat, ráadásul pörög-forog, fogorvosok is ajánlják, hiszen a legegyszerűbb elektromos fogkefe is minimum 800-szor többször fordul el a fog felületén, mintha kézzel mosnánk. Ez jóval hatékonyabb fogmosást eredményez. Azért mindenképpen segítsünk a gyermekünknek a fogmosásban, és ha ő szeretné használni, utána mossuk át még egyszer a fogacskáit.

  • Mese, mondóka, ének

Beszerezhetünk egy vagy több mesekönyvet a fogmosásról, vagy nézhet is a kicsi erről szóló mesét, ami vidám, fontos tevékenységnek mutatja be ezt a dolgot. Mondókázhatunk, énekelhetünk is közben, ovisokkal versenyt is rendezhetünk, hogy ki mossa meg szebben, ügyesebben a fogát.

  • Mutassunk példát és nézzük meg tükörben

Legyen közös tevékenység a fogmosás valamelyik szülővel. A példamutatás már egészen kis korban rengeteget számít és motiváló lehet. Az is tetszhet a kicsiknek, ha előtte-utána megnézzük a tükörben, hogy a csúnya bacik és ételdarabkák hogyan tűntek el a fogakról. Dicsérjük is meg, hogy milyen szép fényesek és fehérek lettek a fogai.

(fotó: Shutterstock)