A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy látja, hogy a fiatalok általában vágynak családra, sőt többször nagycsaládra is, ezért nagyon fontos, hogy a fiatalok annyi gyermeket tudjanak vállalni, amennyire csak vágynak.

Kiemelte: még mindig nagy különbség van a kívánt és a vállalt gyermekek száma között, nemcsak Magyarországon, de egész Európában is.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a magyar kormány nem rábeszélni, vagy akár ösztönözni akarja a fiatalokat gyerekvállalásra, hanem egyszerűen csak meg akarja adni neki a lehetőséget a családalapításra.

Meg kell hallgatni a fiatalokat

Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő, a rendezvény főszervezője, elmondta, hogy Európa jövője a fiatalok kezében van, éppen ezért a döntéshozók érdeke, hogy meghallgassák és támogassák őket. Nagyon fontos hogy a fiataloknak kiszámíthatóbb jövőképe legyen – hangsúlyozta.

Hozzátette: Fontos, hogy uniós szinten figyelem irányuljon a családközpontú gondolkodásra. Ezt hitelesen csak a fiatalok bevonásával lehet elérni.

Átmeneti periódusok

Gál Kinga, a Fidesz képviselője elmondta: "Négy ifjú édesanyjaként tapasztalom, hogy a fiatalabb generáció folyamatos átmeneti periódusokkal küzd: iskolából egyetemre, egyetemről munkahelyre, karrierből családalapításba. Ezen átmenetek csak akkor lehetnek sikeresek, ha az egyén megfelelő támogatást kap családjától, közösségétől és a kormányzattól ahhoz, hogy ne kelljen végül választania a munka és a család között."

Nehéz döntéseket kell hozni

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, hogy a családalapításhoz manapság nehéz döntéseket kell hozni. A társadalomnak melléjük kell állnia, és átsegítenie őket a különböző életszakaszokon.

Az Európai Parlamentben tartott konferencián 15 ország fiataljai mellett a többi között részt vettek európai parlamenti képviselők, kormányzati szereplők, az Európai Bizottság, valamint család- és ifjúságpolitikával foglalkozó szervezetek szakemberei.