2023. január 1-jétől 2023. március 31-ig egy szűkített kör veheti igénybe az otthonfelújítási támogatást, így otthonfelújítási kölcsön is csak ezekben az esetekben igényelhető:

• kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje céljából igényelhető a támogatást.

• azok a családok, akik az otthonfelújítási kérelem benyújtását megelőzően veszítették el gyermeküket, de legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt.

Hogyan lehet igényelni az Otthonfelújítási kölcsönt?

Az Otthonfelújítási kölcsön segítségével azok is élhetnek az otthonfelújítási támogatással, akik a felújítás elvégzéséhez nem rendelkeznek kellő mértékű önerővel és emiatt elesnének ettől a támogatástól. Az otthonfelújítási kölcsön 2021. február 1. napjától érhető el.

Mekkora lehet a kölcsön összege?

A kormány által garantált kedvezményes Otthonfelújítási kölcsön konstrukció keretében legfeljebb 6 millió forint kölcsönt lehet felvenni, maximum 10 éves futamidővel és 3%-os kamattal.

Hogyan zajlik az igénylés?

Az Otthonfelújítási kölcsön igénylésekor a bankban megvizsgálják, hogy jogosult-e az igénylő az Otthonfelújítási kölcsön igénybevételére. A feltételeknek megfelelő igénylők a kölcsön felvételét és a munkálatok befejezését követően számolhatnak el a felújítási költségekkel, azaz az 50%-ban anyagköltséget, és 50%-ban munkadíjat tartalmazó számlákkal annak érdekében, hogy kölcsönösszegük az állami támogatásként járó, maximum 3 millió forinttal mérséklődjön.

Az otthonfelújítást elvégző család így kétszer kap támogatást az államtól: egyszer a felújítás kezdetén államilag kamattámogatott hitel formájában, másodszor pedig a számlák benyújtása után a hitel 50%-a, de legfeljebb 3 millió forint elengedését követően.

Kik jogosultak az Otthonfelújítási kölcsönre?

  • van legalább egy olyan gyermek, aki a közös, felújítani kívánt háztartásban él, vagy 12 hetes magzat
  • céljuk, hogy a saját otthonukat felújítsák
  • van olyan munkaviszonyuk, vagy TB jogviszonyuk (pl. oktatási jogviszony, külföldi TB, kiegészítő tevékenységet végző nyugdíjas, hallgatói GYED), ami jogosulttá teszi őket az Otthonfelújítási kölcsön igénybevételére
  • megfelelnek a hitelbírálat szempontjainak

Miután megkapták a hitelt, a lakásfelújítás közben, legkésőbb 2022. december 31-ig gyűjtögetniük kell a számlákat, illetve eddig be kell nyújtaniuk az Otthonfelújítási kölcsönre a kérelmet.

Hogyan kell elszámolni?

A feltételeknek megfelelő igénylőknek a munkálatok befejezését követően, az utolsó kifizetett számla kiállításától számított 60 napon belül kell beadni a teljes elszámolást a Magyar Államkincstár felé, annak érdekében, hogy kölcsönösszegük az állami támogatásként járó, maximum 3 millió forinttal csökkenjen.

Hol nézhetek utána ennek?

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendeletben.