Az ember születésétől fogva kapcsolódik másokhoz. Vágyik rá, hogy megossza élményeit valakivel, aki megérti őt, és ez az érzés kölcsönös. Ez az igényünk legmélyebb belső motivációink egyike.

A házasságokban az állandó társ jelenléte segíthet a megküzdésben és fontos érzelmi támaszt nyújthat. Amikor a házaspár tagjai nem osztják meg egymással legmélyebb gondolataikat, vágyaikat, érzéseiket, az súlyos magányérzettel jár. Előfordulhat, hogy a pár egyik vagy mind a két tagja úgy érzi, „ezen nincs mit megbeszélni”, vagy „a másik úgysem érti majd”. Az ehhez hasonló élmények sorozata különösen nyomasztó lehet, hiszen attól távolodik el a partner, aki a legközelebb állna hozzá.

A házasságban élők több mint fele magányosnak érzi magát, hiába nincsenek egyedül a felek, igazi társ nincs mellettük. Nehéz elhinni, de a magány olyasvalami, ami nem függ attól, hogy házasságban élünk-e vagy családban. A magányosság nem egyenlő az egyedülléttel.

Hogyan változtassunk?

A magánnyal járó elszigeteltség semmi máshoz nem fogható, testet-lelket érintő élmény. Ez a tapasztalás előbb vagy utóbb magával vonja a változtatás igényét. De hogyan tegyük mindezt? Miként beszéljük meg ezt valakivel, aki eltávolodott tőlünk?

Ebben kíván segítséget nyújtani a Család és KarrierPONT Heves konzorciumi partnerével, a Mindennapok Női Szemmel Egyesülettel (NŐISZEM). A szervezők célul tűzték ki a családok életének segítését, hiszen a boldog és kiegyensúlyozott családi élet elengedhetetlen az egészséges, fejlődő és gyarapodó ország megteremtéséhez.

Ezért május 13-án 18:00-19:00 óra között megrendezik az „A magánytól az összetartozásig” előadásukat. Az ingyenes, online esemény célja, hogy segítséget nyújtsanak mindazok számára, akiknek szenvedést okoz a magány, az egyedüllét, vagy csak jobbá szeretnék tenni párkapcsolatukat, esetleg megelőzni a problémákat. Pál Feri római katolikus pap, mentálhigiénés szakember gyakorlati tippekkel és megoldásokkal segít átjutni ezen a nagyon nehéz időszakon.

A kialakult helyzet miatt online, ZOOM-programon keresztül tartják meg előadásukat, így a nézők otthonuk kényelméből követheti az előadást. Azok, akik a regisztrációt követően részt vesznek az előadáson, kapnak egy 10 oldalas tanulmányt is a témával kapcsolatban.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött és a helyek száma véges.

Regisztráció: https://forms.gle/zoeiSWXzEq9Fm8RdA

(illusztráció: Shutterstock)