Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus a csalad.hu-nak elmondta: valóban, az utóbbi években ez központi téma lett, de sokan nem szívesen, vagy szégyenlősen beszélnek róla. Több nézet kering a kezeléssel összefüggésben. Először is két olyan állapotot kell nagyon élesen elkülöníteni egymástól, amit a mai napig nagyon sokan kevernek. Az egyik a fityma letapadása a makk felszínéhez. Ez egy élettani helyzet, minden fiú így születik. A makk egy szervet, egy szövetet alkot a fityma belső lemezével, amely később mindenféle beavatkozás nélkül úgynevezett „sejt-programozással” leválik. Ez lehet egy-két hónap, de akár hét-nyolc év is, teljesen egyedi, kinek mennyi ideig tart. A másik állapot a valódi szűk fityma, letapadástól függetlenül.


Pedig elterjedt az a nézet, hogy a fitymát le kell választani, vannak, akik szerint már az első fürdetésnél húzogatni kell.


Sajnos ezzel én is gyakran találkozom. Az indokok egészen széleskörűek. Le kell választani, mert pelenkás a kisbaba, mert már nem pelenkás, mert óvodába megy, mert iskolába megy. Ezek mind mondva csinált ürügyek. Élettani szempontból a fityma erőszakos leválasztásának nincs indoka. Ha ezt figyelmen kívül hagyják a szülők, akaratukon kívül két-három napra komoly fájdalmat okoznak saját gyermeküknek. Ráadásul az esetek 60-80 százalékban visszatapad. Én minden esetben megtanítom a hozzám kerülő 2-3 éves kisfiúknak, hogy amikor pisilnek, hogyan húzzák hátra a bőrt. Ez a kis torna ebben a korban – és nem korábban! – bőven elegendő.


Mikor van teendő?


Amikor szűkülettel állunk szemben. A szűkület azt jelenti, hogy a makk legszélesebb pontja, azaz a koronája nem fér át a fityma legkülső részén, magyarul nem bújik elő. Egy ideig ez tehát minden fiúnál természetes. Hároméves kor alatt el kell fogadni ezt a helyzetet, egyáltalán nem szabad bántani! Utána, kizárólag szakemberrel, gyermeksebésszel történő konzultáció után, szóba jöhet kenőcsös kezelés. Fontos tudni, a fityma addig tágul, amíg a bőr rugalmassága engedi. Ha húzogatják, feszítik, akkor nem tágítják, hanem berepesztik, így sok-sok apró pici belső sérülés keletkezik a fitymán és a bőrön, amelyek meggyógyulnak ugyan, de sebbel, heggel. A heg már nem rugalmas, vagyis kódolt a műtét.


Pedig csak a legvégső megoldás a műtéti beavatkozás. Ebben az esetben egy rövid, altatásban végzett műtétre kell készülni. Legtöbb esetben délután már haza is lehet vinni a gyermeket. Az egyéjszakás bent tartózkodást csak akkor javasoljuk, amikor az altatószerek hatása miatt sokat hány a gyermek. Ilyenkor a kiszáradás veszélye miatt indokolt a fokozott felügyelet, infúziós terápia. Ezt követően otthon kenőcsös lappal lehet kezelni a sebet, ami körülbelül 5 napig tart, majd már víz is érheti a műtéti területet, varratszedésre pedig nincs szükség.