Szép álmokat!

Cziffra Vivien szerint a kiegyensúlyozottság egyik ismérve a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

– Korosztályonként és személyenként változó, hogy ez mit is jelent pontosan. 8-12 óra az ideális alvásmennyiség, amely minden esetben gyermekünk bioritmusától függ. Figyeljünk igényeire, hogy ne legyen kialvatlan, viszont ne is aludja túl magát. Fontos továbbá, hogy lehetőleg minden nap ugyanakkor kerüljön ágyba. Ez a tényleges álomba merülés előtt fél órával történjen meg, hiszen ilyenkor a gyermeknek még mesét olvasunk, esetleg szomjas és vizet kér. Alvás előtt alaposan szellőztessük ki a szobát, illetve állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet, ami 18-21 fok között optimális. Ezekkel a kis praktikákkal elősegíthetjük számára a nyugodt alvást, amely támogatja az idegrendszer megfelelő működését, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, no és persze a növekedési hormonok is éjszaka munkálkodnak igazán.

Ép testben ép lélek!

– Mozogjon gyermekünk, méghozzá olyat, amit jókedvvel csinál! Lényeges szempont, hogy ne erőltessük rá a sportot, hiszen ezzel éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk. Az a tevékenység ugyanis, amit kényszeredetten művel, kudarcélményt fog okozni számára, amitől csak még inkább fokozódik benne a stressz. Segítsünk olyan mozgásformát találni, amit élvez; ha introvertáltabb, az egyéni sportok – mint úszás, futás – lesznek ideálisak számára, míg extrovertáltként remek választás lehet egy csapatsport, azaz a foci, a tenisz vagy a röplabda. Utóbbi nagy előnye, hogy társaságban, játékos módon történik, így szocializálódásra is tanít. A jógát pedig meleg szívvel ajánlom mindenkinek, mert ugyanúgy élvezetét lelheti benne egy visszahúzódóbb gyermek, mint nyitottabb társa, aki inkább a csapat miatt várja hétről hétre az edzéseket.

Csak csínján a technikával!

– A mai világban szinte lehetetlen rávenni kamaszunkat arra, hogy esténként ne használja az okostelefonját, pedig ideális esetben az elalvás előtti két órában már nem kellene. A képernyő kék fénye és az eszközből áramló ingerek mind-mind visszatartják agyunkat a pihenéstől, illetve további gondolatokat generálnak, amik nehezítik az elalvást. Ugyanebből az okból kifolyólag nem ajánlott az esti magolás sem, mert ilyenkor a gyermek hajlamos még felmondani a tananyagot és/vagy aggódni a másnapi számonkérés miatt. Érdemes ilyenkor inkább egy könnyedebb témájú könyvet olvasni vagy pedig zenét hallgatni. Amennyiben esti mesét néz a pici, figyeljünk arra, hogy az agressziómentes legyen, kedves, barátságos szereplőkkel. Nagyobb gyermeknél természetesen már nehezebb korlátozni, hogy mit nézzen, viszont bizonyos oldalakat le tudunk tiltani. Ami mégis a legfontosabb, hogy kommunikáljunk, beszélgessünk vele erről.

Elő a nassolnivalóval!

A nassolás nem tilos, már ha egészséges összetevőkből áll. Vivien hangsúlyozza, hogy igen fontos a jó minőségű étkek bevitele a stresszmentesítés szempontjából is.

– Zöldségekből, gyümölcsökből isteni finomságokkal tudjuk meglepni gyermekünket. Egy ízletes répa mártogatóssal dukál az esti meséhez. Figyeljünk arra, hogy a vitaminforrások mellett egyösszetevős ételeket, jó zsírokat és fehérjéket is fogyasszon, a cukrot pedig próbáljuk minimálisra csökkenteni.

"Egészen piciknél azt szoktam javasolni, hogy vegyenek egy hatalmas levegőt, míg a nagyobbakat már meg lehet kérni arra, hogy számoljanak el háromig és csak azután fújják ki."

Nagy levegő!

– Segítségünkre lehetnek a légzéstechnikák, amelyet gyermekünk kortól függően különbözőféleképpen tud elsajátítani. Ehhez mindenképpen szakember segítségét kérjük, aki megmutatja neki, ő pedig később már önállóan tudja majd gyakorolni. Egészen piciknél azt szoktam javasolni, hogy vegyenek egy hatalmas levegőt, míg a nagyobbakat már meg lehet kérni arra, hogy számoljanak el háromig és csak azután fújják ki. Ez a relaxációs technika remekül alkalmazható az iskolában, dolgozatok előtt is. Amennyiben éppen egy olyan helyzetben éri a gyermeket stresszhatás, amikor többen vannak körülötte, csak koncentráljon befelé és figyelje meg a légzését; ez ugyanúgy lenyugtatja, mégsem veszi észre senki. Tinédzsereknél pedig javasolható a relaxáció is, illetve a már említett jóga, amelyet egyébként kortól függetlenül bárki végezhet.

Milyen volt a napod?

– További stresszoldó tipp lehet még a Pop It és a stresszlabda használata. Előbbi egy, a buborékfóliához hasonlatos eszköz, amelynek nagy előnye, hogy játék közben oldja a stresszt, miközben a finommotorikai mozgást is segíti. Ami azonban még ennél is hatékonyabb, az a gyermekünkkel való kommunikáció. Megtehetjük ezt játékos módon – babázás, kisautózás közben –, például úgy, hogy megkérdezzük tőle: mi volt a legjobb a mai napban? A közös játék alatt ugyanis feloldódik és könnyebben meg tud nyílni nekünk. Nagyobb gyermekünknél pedig egy jó séta a friss levegőn ajtókat nyithat meg, ha lelkizésről van szó. Kirándulunk, vagy csak kivisszük a kutyust – a természet és az állatok közelsége szintén stresszoldó hatással bír –, miközben nézzük a tájat, a szavak pedig maguktól előbújnak. Fontos, hogy mindig vegyük komolyan gyermekünk problémáját, hiszen az ő életében momentán ez egy komoly, megoldandó feladat, amelyhez a segítségünket kéri. Vélhetőleg nem is azt várja tőlünk, hogy helyette győzzük le az akadályt, hanem már az is jól esik neki, ha nyitott fülekre talál.

Egy szó, mint száz: etessük jól gyermekünket, segítsük elő számára az ideális alvást és támogassuk őt abban a mozgásformában, amelyben örömét leli.

(fotó: Shutterstock)