Hornung Ágnes a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik.

Az államtitkár úgy fogalmazott: mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál, emelte ki.

Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is – emlékeztetett Hornung Ágnes. Hangsúlyozta: az új szja-mentesség a 30 év alatti édesanyáknak jár.

A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd. 

Jelezte: az érintettek nemcsak az új szja-mentességre, hanem minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a Babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra (gyed) is. Tájékoztatása szerint ahogyan a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is.

Közben 2024-ig meghosszabbította a kormány a Babaváró hitel felvételének lehetőségét, áll a szerdai Magyar Közlönyben megjelent rendeletben.

A maximum 10 millió forintos hitel már egy gyermek megszületése esetén kamatmentessé válik, három gyermek esetén pedig támogatássá alakul.

Hornung Ágnes bejelentette azt is, hogy január elsejétől a diákhitellel rendelkező nőknek, amennyiben még a tanulmányaik alatt vagy annak befejezését követő két éven belül gyermeket szülnek, elengedik a teljes diákhitel-tartozásukat. Elmondta azt is, hogy a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelő családok januártól az eddigi kedvezményeken felül további 10 ezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe, a gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz.

Az új építésű lakásoknál igénybe vehető áfavisszaigénylés határidejét szintén 2024. december 31-ig hosszabbította meg a kormány. A 2022-ben kiadott nagycsaládos autóvásárlási határozattal érintett autók megvásárlására 2023. december 31-ig van lehetőség.

Amennyiben további információra lenne szüksége, a Családtámogatási Kalkulátor segítségével megismerheti mindazokat az állami támogatásokat, amelyek a legkülönfélébb élethelyzetekben nyújtanak segítséget Önnek és családjának.