– Az Odaadó Portált 2020-ban kezdtük el kialakítani. A járványhelyzet egyrészt megnehezítette a folyamatot, másrészt megerősített minket abban, hogy óriási szükség van egy ilyen platformra, ami kimondottan a szenior korosztályt segíti – mondja Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. – A www.odaado.hu oldal legfőbb célja, hogy a szenior korosztályt támogassa a digitális térben való eligazodásban. Olyan cégeket, szolgáltatókat, intézményeket, civil szervezeteket gyűjtünk itt össze, amelyek az idősek számára segítséget nyújthatnak a mindennapi életükben. A vízvezetékszerelőtől, könyvelőtől és informatikustól kezdve az optikuson és idősgondozón keresztül a gyógymasszőrig rengeteg féle szolgáltatás között válogathatnak az idősek. De található az oldalon Tudástár és Hírek rovat is, ahol érdekes témákban, hiteles cikkek között böngészhetnek. A pandémia kapcsán azt tapasztaltuk egyébként, hogy nem csak idősek, de fiatalabbak és családok is csatlakoznak a platformhoz, akik a portálon keresztül tudnak segíteni távol élő idősebb hozzátartozóiknak.

A megbízhatóság kiemelt fontosságú

– A szolgáltatóknak és a magánszemélyeknek is regisztrálniuk kell az oldalon, ami mindenki számára ingyenes. Azonban, míg a szolgáltatók egy komoly folyamaton mennek keresztül, amíg valóban bekerülhetnek az adatbázisba, addig a felhasználóként regisztrálóknak mindössze egy pár kérdésből álló kérdőívet kell kitölteniük – magyarázza Andrea. – A szolgáltatóknál a szigorú elbírálás a biztonságot segíti, hiszen csak azok jelenhetnek meg, akik vállalják, hogy odaadók, megbízhatók. Ha a szeniorok innen választanak például informatikust vagy idősgondozót, akkor valóban hiteles, türelmes és lelkiismeretes hozzáállásban legyen részük. A felhasználók egyébként maguk is értékelhetik a szolgáltatások megbízhatóságát, színvonalát és ár-érték arányát. Jelenleg 8 kategóriában 169 szolgáltató van az adatbázisunkban, ami nagy büszkeségünkre folyamatosan bővül.

Idősek is felajánlhatják a segítségüket

– Az odaado.hu abban is hiánypótló, hogy lehetőséget kínál az időseknek arra is, hogy átadhassák szakmai tudásukat akár önkéntes vagy jövedelemszerző tevékenység formájában – hívja fel a figyelmet. – Sokan például gyermekvigyázóként jelentkeznek, de vannak, akik önkéntes felolvasást vállalnak. Ez segítség azoknak, akik már nem dolgoznak, de szívesen tevékenykednének még, netán egyedül vannak és egy kis társas érintkezésre vágynak. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy valóban odaadó program és közösség, ami mögött részünkről nincs gazdasági érdek, hiszen a Civilút Alapítvánnyal hoztuk létre. Nagy örömünkre szolgál, hogy az Odaadóhoz nagykövetként Trokán Péter színművész is csatlakozott, Fodor Zsóka művésznő pedig az Odaadó háziasszonya. Az Odaadó Település Program keretében számos önkormányzattal is felvettük a kapcsolatot és szerencsére egyre többen csatlakoznak, így a vidéken élők is a lakóhelyükhöz közel találhatnak szolgáltatókat.

Odaadó díj

A Civilút Alapítvány az Odaadó Portál mellett megalapította az Odaadó díjat is, amellyel olyan elkötelezetten, hittel és jószándékkal tevékenykedő emberek munkáját szeretnék elismerni, akik az időseket, a fogyatékossággal élőket, valamint az egyszülős- és nagycsaládokat segítik fáradhatatlanul.

– Tavaly adtuk át először a díjat, amelyet hárman Életmű, öten pedig Közösségi kategóriában vehettek át. Ezzel elsősorban olyan alázattal, szívvel-lélekkel, önfeláldozással dolgozó személyek előtt szeretnénk főt hajtani, akik nincsenek reflektorfényben. A díj szimbolikusan egy világítótornyot formáz, hiszen ezek az emberek a tevékenységük által utat mutatnak, ami ugyanolyan hatalmas segítség, akárcsak a világítótorony a hajók számára – mondja Andrea.

Gyakorlat teszi…

Szintén az idősebb generációk digitális felzárkóztatásáért indult útnak a Netre fel! elnevezésű program. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által létrehozott weboldal egyrészt abban segít, hogy a 2023 közepéig lekapcsolásra kerülő 3G-s mobiltelefont használó szenior korosztály zökkenőmentesen válthasson készüléket, másrészt rengeteg hasznos információval, tudástárral szolgál számukra, hogy hatékonyabban kiaknázhassák a digitális világban rejlő lehetőségeket.

– Egy tavalyi felmérésből kiderült, hogy az idős nők 82, a férfiak 78 százaléka rendelkezik ugyan mobiltelefonnal, de a nagymamák 12, a nagypapák 14 százaléka képes csak egyedül elboldogulni egy okostelefon funkcióival – mondja Vári Péter, a hírközlési hatóság főigazgató-helyettese. – Éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy nekik segítsünk egy egyszerű, átlátható, gyakorlati tippekkel szolgáló portállal a felzárkózásban, hiszen az életminőségük javulhat ezáltal. A világháló és egy okostelefon rengeteg lehetőséget ad az idősek kezébe: hasznos applikációkat tölthetnek le, olvashatnak, élelmiszert, gyógyszereket vásárolhatnak, filmeket nézhetnek, és ami még fontosabb, a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartást is segítik. Ez pedig korunk egyik legnagyobb problémájával, az elmagányosodással szemben is felvértezi őket. A weboldal mellett egyébként elindult a Netre fel! podcast csatorna is, ahol szintén érdekes beszélgetéseket hallgathatnak digitális ismeretekről, adatbiztonságról, netikettről – teszi hozzá.

Készülékcsere-támogatási program

– Mivel a hazai szolgáltatók nyilatkozataik alapján 2023 első feléig fokozatosan kivezetik a 3G-hálózatot, azután csak azok tudnak majd internetezni, akik 4G-s vagy 5G-s készülékkel rendelkeznek. Felmérések alapján épp az idősebb korosztály az, aki a régebbi, gyakran a család fiatalabb tagjainak levetett mobiltelefonjait használja. Mivel egy készülékcsere számukra nagyobb anyagi megterhelést jelenthet, ezért a hírközlési hatóság a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.-vel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal partnerségben támogatást biztosít ehhez – magyarázza. – Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy ha 3G-képes mobiltelefont használunk, akkor a készülékcseréhez 2022. február 14. és július 17. között bruttó 20 ezer forintos támogatást vehetünk igénybe. Természetesen ebben nem csak az idősek, de minden magyar lakos részesülhet. Nem kell mást tenni, mint a programban részt vevő kereskedőknél jelezni az igényünket, kitölteni egy ehhez szükséges dokumentumot, és leadni a régi készülékünket. Ha a megvásárolni kívánt telefon kevesebbe kerül, mint 20 ezer forint, akkor csak a készülék áráig jár a támogatás, a mobilvásárlás felső határa pedig 120 ezer forint. De erről is minden információ megtalálható a www.netrefel.hu oldalon, illetve ahhoz is segítséget kapunk, hogy ellenőrizzük, érintett-e a mobilkészülékünk. Aki csak beszélgetésre, sms-ezésre használná a készülékét, annak nincs semmi teendője, ezeket a szolgáltatásokat a jövőben is használhatja, hisz a továbbra is működő 2G-hálózat ezt lehetővé teszi. Bízunk benne, hogy a 3G-telefonnal rendelkezők többsége szeretne élni a mobil internet adta lehetőségekkel, megkönnyítve mindennapi életüket.

Szupersegítőnek lenni menő!

Kutatásokból kiderült az is, hogy az idősebb generáció digitális kérdésekben a gyerekeiktől és unokáiktól fogad el legszívesebben tanácsot. Ezért különösen fontos a fiatalabbak érzékenyítése, nyitottabbá válása a segítésre, hogy türelemmel forduljanak a nagyszülőkhöz, ha elakadnak, netán egyáltalán nincs kedvük megtanulni a számukra túl bonyolultnak tűnő kütyük használatát.

– A Netre fel! program keretében a középgenerációt arra buzdítjuk, hogy legyenek szupersegítők, azaz ajánlják fel a segítségüket; valamint, ha tehetik, ajándékozzanak korszerű (legalább 4G-s) telefont szüleiknek, idősebb hozzátartozóiknak. Ők, illetve az unokák tudnak leginkább segíteni az idősebbeknek az életvitelükhöz illeszkedő funkciók elsajátításában is. A kirándulóknak a navigációs, túra-applikációk, a társaságot igénylőknek a chatfunkciók, az egészséggel kapcsolatos alkalmazások pedig mindenkinek érdekesek lehetnek.

(illusztráció: Förster Tamás)