– A járvány alatt és miatt sem szabad lemondani az értékes találkozásokról – egyebek mellett így fogalmazott köszöntőjében Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója az Idősek Világnapja alkalmából tartott eseményen. A „Féltő szeretettel” mottójú konferenciát a FICSAK a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködésével rendezte meg. A járványügyi helyzetre tekintettel szűk körű, 25 fős találkozóra volt lehetőség, az eseményt élőben, online közvetítették a szervezők.

„Instantgram” a nagyinak

Az idősek tiszteletéről és a generációk közötti együttműködés fontosságáról beszélt a fiatalokért felelős helyettes államtitkár. Rácz Zsófia szerint az időseknek és a fiataloknak tanulniuk kell egymástól. Úgy fogalmazott: a járványnak volt egy pozitív tanulsága, az, hogy semmi sem magától értetődő, meg kell érteni és értékelni azt, amink van. Ezek közé tartoznak a családi- és emberi kapcsolatok. Mint mondta, ő és barátai is sokat tanultak, újraértékelték a nagyszüleikkel való kapcsolatot.

–Te felhívtad már a nagymamát? – ez a kérdés egyre gyakrabban olvasható a közösségi médiában – idézte fel. Elmesélte, hogy igyekszik megismertetni az online kommunikációval a nagymamáját, aki az instagramot még ma is instantgramnak hívja. Felhívta a figyelmet, mennyire fontos, hogy a telefonos és online kapcsolattartás állandó legyen. Kiemelte, hogy a járvány alatt nagy tanulság volt, hogy az ember ne csak a saját nagyszüleire figyeljen, hanem azokra is, akiknek valamiért nem tudnak segíteni saját családtagjaik. Felértékelődött, a mindennapok része lett az önkéntesség. A fiatalok bevásárlásokat szerveztek, különböző programok indultak. Ilyen a telefonos kapcsolattartáson alapuló „Hogy tetszik lenni?” és a „Napi 100 jó szó” program.

Unokák a boldogságért

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke felidézte, hogy a névadó Kopp Mária pszichológus mindig arra hívta fel a figyelmet: a testi, lelki egészségre pozitív hatással van az aktív élet, a nagyszülői feladat. Az unokákkal töltött idő hozzájárul az időskori boldogsághoz. Az intézet kutatásai igazolják, hogy a nagyszülők szerepe és szerepvállalása kiemelkedő jelentőségű a családokban. Elősegíti a fiatalok gyermekvállalását, ha tudják, az unokákat a nagyszülőkre bízhatják.

– A nagyszülők szerepe felértékelődött az utóbbi években, erősödik a generációk közötti együttműködés – hangsúlyozta.

„Maradj otthon” bácsi lett a szóvivőből

Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét, mint mesélte, „Maradj otthon bácsinak” hívják a gyerekek. Hangsúlyozta: a második hullámban már nem ez az üzenet, úgy kell az országot üzemben tartani, hogy az egészséget ért károk minimálisra csökkenjenek. A fertőzés most a fiatalokat támadja, de eljut az idősekhez. Ha a fiatalok védik magukat, azzal az időseket is óvják.

A koronavírustól egyébként szerinte sokat lehet tanulni. Az egyik az egyszerűség. Egyszerű szerkezetű, de nagyon hatékony vírusról van szó. A legjobb ellenszere is egyszerű, a szappan. A következetességre is megtanít. Egyebek mellett arra, hogy ne kampányszerűen mossunk kezet, ne csak alkalmanként viseljük a maszkot, hanem ez legyen következetes, kivétel nélküli magatartás. A kapcsolatkeresésre is tanít, hiszen a vírus maga is így terjed. Ezzel összefüggésben megjegyezte: jó, hogy ma már nem csak fizikailag tudunk kapcsolatot tartani hozzátartozóinkkal, az sms és az online lehetőség elértékelődött.

– A közösségi felelősség időszakában vagyunk. Vigyázzunk egymásra – kérte, hozzátéve, hogy ez az időszak hamarosan véget ér, hiszen lesz védőoltás. Együtt sikerülhet legyőzni a járványt.

(fotó: Shutterstock)

Ha fontos az Ön számára az idősek ügye, szívesen hallgatna tartalmas előadásokat szakértőktől és részt venne csoportos foglalkozásokon a témában, akkor jelentkezzen a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. ingyenes Idősügyi Referens képzésére! Itt regisztrálhat: https://kepzesek.csaladbaratorszag.hu/login/index.php

Idősügyi referens (IRK) képzések az alábbi helyszíneken és időpontokban indulnak:

  • 2020.10.06. - 2020.11.24., 8500 Pápa, Pálos tér 2.
  • 2020.10.13 - 2020.12.15., 2890 Tata, Tanoda tér 5/A
  • 2020.10.19 - 2020.12.14., 6726 Szeged, Közép fasor 1-3.
  • 2020.10.13 - 2020.12.15., 1131 Budapest, Reitter Ferenc utca 132.