1. Szülés után mi más lehetne a lelkiismeretes férj legfontosabb feladata, mint a jókedvű tejfakasztó sörözés a barátokkal? Kell ez, és több szempontból hasznos is, de az összejövetelt addig célszerű megszervezni, amíg a baba nincs otthon, mert azután megsokasodnak a feladatok.

2. A nagy nap, amikor a baba és a mama hazatérhetnek a kórházból, igazán különleges! A boldogság közepette azonban érdemes az apának listát készíteni, mert több fontos dolgot össze kell raknia a hazautaztatáshoz. Magával kell vinnie a babahordozót, a kisruhákat, a babazsákot, és textilpelenkát. Az anyának is szüksége lesz ruhákra – kisebbekre, mint amit szülés előtt hordott, de a terhesség előttieknél azért nagyobb méretűekre. Víz és egy kis harapnivaló is jól jöhet!

3. Készüljünk fel arra, hogy az anyának a szokásosnál is teljesebb ebédre lesz szüksége. Kérjük meg a nagyszülőket, barátokat, hogy segítsenek be a főzésbe!

4. Az első időben apának egy kicsit furcsa lesz a baba és a mama tökéletes összhangja: mintha ők ketten már régóta ismernék egymást… De fő a türelem! Kell egy pár hét, mire apa is fontos személy lesz a baba számára.

5. Az újszülött csecsemő szopik, alszik és sír. Megnyugtatni ilyenkor még leginkább csak az anyuka képes, de a férfikéz a fürdetésben és a pelenkázásban sokat tud segíteni. Kezdetben azért ez sem könnyű: a miniméretű kisbabát fogni, tartani, öltöztetni egészen komoly feladat!

6. Ha újszülött érkezik a családba, a nagytestvér egy időre általában apára marad. Vonjuk be a „nagyot” a babázásba, de használjuk ki az időt a laza apás programokra is!

7. A boldogság mellett az első hónapok a végtelen fáradtságról szólnak, az apuka számára is. A nappalok és az éjszakák ilyenkor gyakran egybefolynak, a napok menetét leginkább a baba határozza meg. És ez így van rendjén!

8. Vásárlás, papírügyek intézése, és a látogatókkal való időpont-egyeztetések – a friss apuka igencsak elfoglalt. Ráadásul – ha eddig nem tette –, az újszülött érkezésekor a mosógéppel és a mosogatógéppel is szorosabb barátságot kénytelen kötni... A baba hazaérkezése után próbáljunk szabadságon lenni, ha lehet, minél hosszabb ideig!

9. Akármi történik, legyünk biztosak abban, hogy a kisbabánknak nem lehetne nálunk jobb apukája!

(fotó: Shutterstock)