Mind a Földnek, mind a családi kasszának komoly terhet jelent a karácsonyi időszak, amikor is megugrik a húsfogyasztás, a papírhasználat, valamint a nagyobb értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlása. Ráadásul, a karácsony a magyarok csaknem kétharmadának komoly anyagi kihívást is jelent. Ünnepek előtt tervezzünk, hogy elkerüljük a felesleges költekezést és a karácsony az együtt töltött időről, ne pedig a pénzszórásról, és a még nagyobb ökológiai lábnyomról szóljon!    

Óvatosan fekete pénteken!  

Az év végi időszakban a legnagyobb napi forgalom Black Friday napján – idén november 25-én – várható. Ilyenkor mind az internetes kereskedelemben, mind a hagyományos üzletekben akciókkal robbantják be az ünnepi szezont. De már korábban is érdemes figyelemmel kísérni az aktuális kínálatot! A korábbi évek tapasztalatai alapján ugyanis tipikus módszere a webáruházaknak, hogy a hangzatos árengedmények előtt felemelik a termék eredeti árát, hogy majd ahhoz viszonyítva tűnjön magasnak a fekete péntekre meghirdetett kedvezmény.  

Környezetvédő szervezetek évek óta a Black Friday-jel egyidőben rendezik meg a „Ne vásárolj semmit!” napot, amellyel a túlzott fogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet. Magyarországon 2004-ben került sor először ilyen kezdeményezésre, azóta számos civil szervezet és csoport csatlakozott az akcióhoz. A kampányt azért hívták életre, mert sokszor messze a valós szükségleteken felül vásárolunk ebben az időszakban. A megszerzett dolgok pedig vagy otthon halmozódnak, vagy rövid úton a kukában kötnek ki.  

Takarékosabb karácsony?  

Az elmúlt évek felmérései alapján megállapíthatjuk, hogy a karácsonyi ajándékok és az ünnephez kapcsolódó egyéb kiadások átlagosan több mint 100 ezer forint többletköltséget jelentenek egy magyar háztartásnak. Amennyiben az árak tovább emelkednek a korábbi évekhez képest, nagyobb lehet annak a kockázata is, hogy az ajándékvásárlások okán a  fogyasztási hitelek felé fordulnak a vásárlók. Tapasztalatok szerint ebben az időszakban a hitelkártya-használat is jelentősen megugrik, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a hitelkártya valójában egy magas kamatozású hitel! Amikor azzal vásárolunk, a bank pénzét költjük, amit meghatározott feltételek szerint vissza kell majd fizetnünk.

Ingyen hitel nincs!  

Egy hitelfelvétel ugyanakkor akár több évre szóló elkötelezettséget jelent, sőt egy hirtelen felindulásból felvett hitel később komoly anyagi nehézségeket is okozhat. Ezért hitelfelvétel előtt érdemes mérlegelni, hogy valóban szükség van-e rá, nincs-e más mód az adott helyzet megoldására, illetve azt, hogy a rendszeres bevételekből mekkora összeget lehet félretenni, túlzott anyagi feszültségek nélkül. Az MNB fogyasztási hitelekről szóló Pénzügyi Navigátor füzete arra is felhívja a figyelmet, hogy háztartási költségvetés készítésével átláthatóbbak a bevételek és a kiadások, így kiszámolható, hogy hosszabb távon mekkora összegű havi törlesztőrészlet vállalható.  

Inkább az élmény legyen nagy  

A karácsonyi költségvetés egyik legjelentősebb tétele az ünnepi menü. Mind a fogásokat, mind a mennyiséget tekintve hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. A tudatosságot kezdjük mindjárt a vásárlásnál. Nem szükséges ésszerűtlen tartalékokat felhalmozni, mert az üzletek csak két és fél napig tartanak zárva: csak annyit vegyünk, amennyi elfogy. Jó eséllyel a harmadik vagy negyedik napon már sokan örülnek, ha egy-egy könnyebb, húsmentes étel kerül az asztalra, ráadásul az újabb és újabb sütemények a pénztárca mellett az alakot sem kímélik.  

A másik jelentős karácsonyi költségtételt az ajándékok jelentik. Tárgyak helyett válasszunk inkább élményt! Szerencsére egyre több lehetőség adódik erre, ezzel akár az ünnep eredeti lényege, az együtt töltött minőségi idő is előtérbe kerülhet. Egy korábbi kutatás szerint leginkább utazási programok, kulturális, gasztronómiai, sport- és kikapcsolódási lehetőségek népszerűek az élményajándékok között. Ha mégis tárgyat adunk, használjuk a kreativitásunkat, alkossunk valami személyeset saját kezűleg! Egyedi, környezetbarát csomagolás pedig készíthető akár egy cipősdobozból is. 

És a karácsonyfa…  

Egyre elterjedtebb a magyar családok körében is, hogy földlabdás vagy épp műfenyőt választanak karácsonyfaként. A műfenyő azonban akkor lehet fenntartható és takarékos alternatíva, ha sokáig, 10-20 évig használjuk. A gyökeres fenyő elsőre jó megoldásnak tűnik, valójában nem feltétlenül az, mert nem valószínű, hogy túléli a fűtött szobai klímát, így könnyen egyszer használatos díszévé válhat az otthonunknak. A vágott fenyő alapvetően nem olcsó, és az ünnepek után az is a kuka mellé kerül. A karácsonyfára jó alternatíva lehet például egy kerti fa, vagy egy szeretett szobanövény feldíszítése.  

Tehát az ünnepek előtt is az a kulcsszó, hogy tervezzünk! Kerüljük a felesleges költekezést: a takarékos karácsony szóljon az együtt töltött időről és a családról!